România este poziționată acum ca fiind una dintre cele mai atractive piețe de capital din lume

63
3 minute de lectură
La deschiderea unei sesiuni de tranzacționare la BVB.

Piața de capital din România se remarcă pe radarul investitorilor prin creșterile semnificative înregistrate în acest an, arată reprezentanții Bursei de Valori București (BVB) printr-un comunicat de presă.

Indicele BET a ajuns la o valoare de 9.886 de puncte în ultima ședință de tranzacționare din noiembrie, nivel care nu a mai fost atins din anul 2007. Numai în acest an, avansul indicelui BET, care include cele mai tranzacționate 16 companii listate cu excepția SIF-urilor, a fost de 34 de procente.

Luând în calcul și dividendele, indicele BET-TR a adus investitorilor un randament de peste 45% în primele 11 luni. Spre comparație, la finalul primelor 11 luni ale anului trecut, indicele BET înregistra o creștere de 11,7%, iar BET-TR de peste 21%. După adoptarea OUG 114, indicele BET a închis anul 2018 cu o scădere de aproape 5%, iar BET-TR a pierdut aproape tot avansul, însă a reușit să păstreze o creștere de 4%.

„Bursa românească și-a reconfirmat în acest an fundamentele solide de creștere, iar investitorii au apreciat ca extrem de pozitiv faptul că 15 din cele 16 companii din indicele BET au obținut profit în primele trei trimestre. La nivel general, România este poziționată acum ca fiind una dintre cele mai atractive piețe de capital din lume, atât în funcție de ritmul de creștere, cât și în funcție de randamentul dividendelor. Suntem foarte aproape să încheiem unul dintre cei mai buni ani pentru bursa românească. Mediul de business din România a arătat că este capabil să livreze performanțe excepționale atunci când i se asigură un cadru de predictibilitate. Este elementul fundamental de care România are nevoie pentru a putea crește și în 2020,” a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București.

Piața de capital din România traversează una dintre cele mai bune perioade din istoria modernă. România a fost promovată la statutul de piață emergentă secundară de furnizorul global de indici FTSE Russell. Decizia va intra în vigoare în septembrie 2020.

La nivelul pieței locale, BVB și parteneri din domeniul energetic și financiar au înființat, pe 4 noiembrie 2019, CCP.RO Bucharest S.A., compania care va găzdui infrastructura care va permite relansarea pieței derivatelor în România și va asigura mecanisme noi pentru diminuarea și transferul riscurilor pentru piețele operate de BVB și OPCOM, contribuind la creșterea încrederii și activității pe aceste piețe.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele