
Preşedinţia română a Consiliului UE a obţinut mandat pentru a iniţia negocierile privind revizuirea Directivei privind gazele naturale, un dosar legislativ important al agendei europene, demersul beneficiind de o largă susţinere a statelor membre, a anunțat Guvernul printr-un comunicat de presă.
„Dosarul a fost gestionat în coordonarea directă a prim-ministrului, data fiind complexitatea şi impactul acestuia pentru funcţionarea pieţei interne şi pentru consolidarea securităţii energetice a Uniunii Europene, dosar de importanţă geostrategică. Propunerea de directivă are ca obiectiv asigurarea un cadru de reglementare uniform şi transparent la nivelul Uniunii, prin extinderea aplicării normelor comune europene la proiectele de interconectare în domeniul gazelor naturale cu state terţe”, a transmis Guvernul.
”Obiectivul general al modificării propuse a Directivei privind gazele naturale este de a garanta faptul că normele care reglementează piața internă a gazelor naturale a UE se aplică conductelor de transport de gaze dintre un stat membru și o țară terță, până la frontiera teritoriului statului membru și a mării teritoriale a acestuia. Astfel, cadrul juridic al UE va deveni mai coerent, va asigura o transparență sporită și va oferi securitate juridică investitorilor în infrastructura de gaze și utilizatorilor rețelelor”, anunță un comunicat al Comisiei Europene.
„În baza mandatului acordat de statele membre, Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene intenţionează să iniţieze, în cel mai scurt timp, negocierile cu Parlamentul European, pentru finalizarea dosarului cât mai curând în cadrul actualului ciclu legislativ european”, mai precizează comunicatul Guvernului.
Modificarea Directivei privind gazele naturale a fost propusă de Comisia Europeană în noiembrie 2017. Parlamentul European și-a adoptat poziția cu privire la acest dosar în aprilie 2018.