România, învinsă în cursa pentru o poziție de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU

336
3 minute de lectură

Estonia a obținut o poziție de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru intervalul 2020-2021, în detrimentul României, informează organizația internațională, citată de Mediafax.

Estonia a obținut locul de membru nepermanent după două tururi de scrutin, desfășurate pe data de 7 iunie la sediul Națiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale.

După un prim tur care s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, Estonia a câștigat runda decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susținută de 58 de țări, relatează presa internațională.

Locurile de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) sunt distribuite în funcție de regiuni.

România și Estonia se aflau în competiție pentru locul nepermanent alocat Grupului Est-European, pentru perioada 2020-2021.

România a mai făcut parte din Consiliul de Securitate ONU de patru ori, în 1962; 1976-1977; 1990-1991 și 2004-2005, potrivit Ministerului de Externe de la București.

În această calitate, România a inițiat și a participat la adoptarea unor rezoluții referitoare, printre altele, la: pacea și securitatea internațională; lupta împotriva discriminării rasiale; operațiunile de menținere a păcii ale ONU; accelerarea progreselor în domeniul științei și tehnologiei, pentru a menţiona doar câteva tematici.

În ultimul mandat, desfășurat în intervalul 2004-2005, România a dovedit capacitatea de a se adapta peisajului complex și în schimbare rapidă al provocărilor globale și de a propune soluții, de la un nou focus asupra diplomației preventive până la reconstrucția postconflict și creșterea eficienței sistemului ONU.

România a fost, de asemenea, implicată energic în dezbaterile și deciziile legate de ajutorul umanitar și drepturile omului. O atenție deosebită a fost acordată găsirii de soluții la problemele de dezvoltare, cu accent asupra categoriilor vulnerabile.

Decontul scandalului „Ierusalim“

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat notă, cu regret, de faptul că România nu a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, pentru intervalul 2020-2021, în urma votului care a avut loc vineri, 7 iunie a.c., în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York“, se arată într-un comunicat publicat pe pagina președinției.

Cotroceniul sugerează că votul negativ primit de țara noastră din partea statelor arabe este un rezultat al scandalului provocat de proiectul mutării Ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. De altfel, pe fondul scandalului, Regele Iordaniei și-a anulat o vizită pe care urma să o efectueze în România.

„În ciuda demersurilor diplomației române – care a reușit să obțină un număr considerabil de angajamente de susținere din partea statelor membre – o serie de declarații politice nediplomatice, iresponsabile și contraproductive, contrare unor poziții tradiționale de politică externă ale statului, formulate fără mandat și în afara competențelor lor de unii reprezentanți de nivel înalt ai autorităților române – față de care Președintele României a luat poziție fermă la momentul producerii lor – au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere și la reticență față de candidatura României. Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României față de dosare de politică externă importante, sensibile și complexe“, precizează comunicatul prezidențial.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele