România-Irlanda. Asemănări și diferențe bugetare

105
1 minut de lectură

România și Irlanda sunt statele din Uniunea Europeană cu cel mai mic nivel al veniturilor bugetare în produsul intern brut (PIB). Conform Eurostat, în anul 2017, România a avut încasări bugetare de numai 30,7% din PIB, în timp ce Irlanda este pe ultimul loc în Uniunea Europeană, la acest capitol, cu 26% din PIB.

Dar, Irlanda este un caz special în Europa, în sensul că este un amestec de taxe reduse cu o deschidere a fiscului către optimizările fiscale făcute de companii.

Iar rezultatele acestei politici s-au văzut: o bună parte din companiile de tehnnologie și-au înregistrat un sediu în Irlanda, unde au angajat specialiști, dar au și profitat din plin de metodele de reducere a bazei de impozitare.

În schimb, România a scăzut în ultimii ani taxele și impozitele, fără să găsească soluții să lupte cu evaziunea fiscală. Rezultatul este că încasările bugetare au scăzut de la 35% din PIB la 30,7% din PIB. Foarte puțin, pentru un stat care dorește să crească pensiile și salariile, dar are nevoie și de investiții în infrastructură.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele