România avansează pe locul 44 din 180 în privința libertății presei

199
Foto: rsf.org
1 minut de lectură

România se situează pe locul 44 la nivel mondial în clasamentul pe 2018 cu privire la libertatea de informare, primele poziții fiind ocupate de Norvegia, Suedia și Olanda, pe ultimele clasându-se Eritreea și Coreea de Nord, potrivit unui raport întocmit de Organizația Reporteri Fără Frontiere.

Țara noastră a avansat două poziții față de anul 2017, cu o medie de 23,65 de puncte, situându-se în 2018 pe locul 44 dintr-un total de 180 de țări, conform raportului intitulat „Pentru libertatea de informare“.

Scorul acordat este între 0 și 100 de puncte, zero fiind cel mai bun punctaj.

Pe harta elaborată de organizație, România se situează în zona galbenă, considerată a fi „destul de bună“. Cu toate acestea, Organizația Reporteri Fără Frontiere a identificat o serie de probleme la presa din România. „Companiile de presă din România au fost transformate din ce în ce mai mult în instrumente de propagandă politică, în special în anii electorali, astfel că politizarea excesivă a presei, mecanismele corupte de finanţare, politicile editoriale subordonate intereselor patronilor şi infiltrarea agenţilor serviciilor de informaţii au devenit un lucru normal“, arată raportul.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele