Românii de la orașe cheltuie cu 50% mai mult decât cei de la sate

Cel mai puțin cheltuie românii pe educație (0,7% din cheltuielile de consum).

34
1 minut de lectură

Cheltuielile lunare totale pe persoană, au fost, în trimestrul IV din 2018, în România, în medie, de 1531 lei pe persoană. Românii din mediul urban au cheltuit în medie 1811,49 lei față de 1204,65 lei cât a cheltuit în medie un român din mediul rural. Dacă pentru alimente și băuturi, un orășean alocă 17,1% din cheltuielile sale totale (310 lei) plus alte 3,2 procente echivalentul autoconsumului (58 de lei), un român din mediul rural cheltuie pe alimente și băuturi 194 lei (16,1% din totalul cheltuielilor sale), asigurându-și însă din autoconsum alimente și băuturi în valoare de 177 lei ((16,1% din totalul cheltuielilor sale). Practic o persoană din mediul rural are un consum valoric lunar de alimente și băuturi de 371 lei (din care însă, aproape jumătate și-l asigură din producția proprie), față de un consum valoric lunar de alimente și băuturi de 368 de lei față de un orășean. Putem spune astfel, că, la limită, un locuitor din mediul rural mănâncă mai mult și mai bine decât un orășean.

Un alt avantaj al traiului în mediul rural este cel al impozitelor mai mici. Un orășean plătește impozite și contribuții de 658 de lei lunar, față de 307 lei lunar, cât plătește un român din mediul rural, adică de peste două ori mai mult.

Cel mai puțin cheltuie românii pe educație (0,7% din cheltuielile de consum).

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele