Rusia a aprobat o lege ce prevede pedepsirea criticilor Guvernului

45
1 minut de lectură

Parlamentul de la Moscova a aprobat o lege controversată ce le permite autorităților să rețină orice persoană care dă dovadă de „lipsă de respect“ față de Guvern sau oficiali rusi, inclusiv față de președintele Vladimir Putin, pe rețelele de socializare online, relatează The Guardian.

Legea, despre care criticii spun că reamintește de perioada sovietică, stipulează o amendă de până la 100.000 de ruble (6.359 lei) pentru mesaje „indecente“, postate pe rețelele de socializare, mesaje ce denotă „lipsă de respect față de societate, țară, simbolurile oficiale, constituție și autorități“.

Persoanele care postează astfel de mesaje în mod repetat pot fi pedepsite cu până la 15 zile de închisoare.

„În curând vom spune glume despre autorități în șoaptă, în bucătărie“, a comentat Serghei Șvakin, un avocat de la Moscova.

„Dacă nu o să îi mai spui unui nebun că e nebun, asta nu înseamna că nu o să mai fie nebun“, a declarat și un parlamentar din cadrul formațiunii politice LDPR, care de obicei susține Kremlinul.

Susținătorii legii insistă că aceasta nu reprezintă o formă de cenzură, în condițiile în care autoritățile „merită respect“. Președintele Putin urmează să semneze legea în următoarele săptămâni.

Legea a fost aprobată de Parlament după ce sondajele au arătat că încrederea în Vladimir Putin a scăzut la 33% din cauza unei alte legi, privind vârsta de pensionare.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele