Rusia înlocuiește celebrul Kalașnikov AK-74M

Soldați ai Diviziei a IV-a de Tancuri dotați cu echipament Ratnik

Armata Rusiei va înlocui arma de asalt standard AK-74M cu noile modele AK-12 și AK-15, în cadrul programului „Ratnik“ de modernizare a echipamentului militar, informează presa rusă.

Armele „AK-12 de 5,45 mm și AK-15 de 7,62 mm au fost aprobate oficial și recomandate de Ministerul rus al Apărării pentru trupele de infanterie, aviație și navale ale Forțelor Armate“, a anunțat prin intermediul unui comunicat Concernul Kalașnikov, citat de Business Insider.

AK-12 și AK-15 sunt dotate cu încărcătoare de 30 de cartușe și pot trage 700 de focuri pe minut. Pot fi de asemenea dotate cu punctatoare laser, lansatoare de grenade, lanterne, amortizoare etc.

Cele două noi arme vor face parte din programul „Ratnik“, un sistem de luptă futurist ce include echipamente de protecție modernizate, cască dotată cu vizor infraroșu, precum și alte echipamente.

Prima generație de costume Ratnik au intrat deja din 2013 în dotarea unor unități militare ruse iar unele elemente ale acestui echipament au fost văzute pe soldați ruși din Crimeea.

Armata rusă speră ca a doua generație a costumului să fie operațională în 2020, în timp ce a treia generație este așteptată în 2022.

Comentarii

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.