Rusia: Noua rachetă 9M729 nu încalcă prevederile Tratatului INF

51
2 minute de lectură

Noua rachetă de croazieră 9M729 pentru sistemul tactic Iskander, dezvoltată de Rusia, are o rază de acțiune de 480 de kilometri, astfel că nu încalcă prevederile Tratatului INF, deși SUA susțin contrariul, a declarat generalul Mikhail Matveievski, comandantul Trupelor ruse de Rachete și Artilerie, citat de Mediafax.

SUA susțin că Rusia a dezvoltat şi a instalat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), care încalcă Tratatul INF având o rază de acțiune de peste 500 de kilometri, însă Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

„Focosul și sistemul de control au fost finalizate și lungimea rachetei a fost extinsă, ceea ce a crescut greutatea“, a declarat oficialul militarul rus, cu ocazia unei conferințe de presă.

„Ca rezultat, raza maximă de acțiune a (rachetei) 9M729 a scăzut cu 10 kilometri față de racheta 9M728 și este de 480 de kilometri“, a spus generalul, adăugând că parametrii de zbor au fost confirmații în timpul exercițiilor militare Zapad-2017.

Racheta de croazieră 9M729 este o versiune modernizată a rachetei 9M728, care face parte din sistemul de rachete tactice Iskander-M. Noua rachetă este dezvoltată de biroul de cercetare experimentală Novator din Ekaterinburg.

Statele Unite vor demara de pe data de 2 februarie procesul de retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), care va dura șase luni, în urma eșecului celei mai recente runde de discuții pe această temă, a anunțat săptămâna trecută un oficial american.

Tratatul semnat în 1987 de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele