Salariul net din 2017, ”mai mare cu aproape 50%” decât cel din 2008

În schimb, productivitatea a crescut cu 27 la sută.

52
2 minute de lectură

Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat că forța de muncă se va scumpi în continuare, din cauza mai multor factori, unul dintre cei mai importanți fiind reducerea fiscalității, transmite Mediafax.

Această reducere le permite patronilor să crească salariile peste productivitatea muncii, în condițiile în care costul unitar cu forţa de muncă crește mult mai încet, a detaliat oficialul Băncii Centrale.

„Aici este cazul să lămurim o poveste care tot circulă în societatea românească și nimeni nu reușește să îi dea de capăt. Unii zic că salariile reale cresc mai repede decât productivitatea muncii, alții zic că invers, salariile cresc mai încet decât productivitatea muncii. Trei cifre trebuie să știți: referitor la perioada 2008-2017, salariul real net a crescut cu 45,7%, productivitatea cu 27%, deci, salariul real net, cel încasat de om în mână, a crescut mult mai repede cât productivitatea, dar unit labor cost (ULC), remunerarea salariatului din perspectiva patronului, a angajatorului, a crescut cu numai 14,7%”, a detaliat Valentin Lazea, într-o conferință, în care a menționat că ceea ce a prezentat sunt opinii persoanele și nu angajează instituția în niciun fel.

Situația paradoxală este explicată de evoluția taxelor pentru forța de muncă din ultimii ani.

„Cum este posibil acest miracol? Este posibil, pentru că pe patron îl costă, în afară de forța de muncă, și impozitele aferente forței de muncă. Dacă CAS-ul a scăzut, impozitul pe forța de muncă s-a făcut 10% din 16%, atunci el, patronul, a plătit mai puțin decât productivitatea muncii”, a subliniat Lazea.

În schimb, această situație nu poate dura. În plus, forța de muncă se va scumpi în continuare din cauza imigrația multor lucrători români, care face greu de găsit anumite meserii/calificări și a politicii salariale din sectorul bugetar, care pune presiune pe sectorul privat.

Valentin Lazea a fost prezent miercuri la Conferința „Competitivitatea României: erori, ezitări, politici, calea de urmat spre creștere”, organizată de INACO și Cursdeguvernare.ro, mai relatează Mediafax.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele