Satelit al Agenției Spațiale Europene, pe punctul de a se ciocni cu unul operat de compania lui Musk

171
3 minute de lectură

Agenția Spațială Europeană (ESA) informează că a fost nevoită să modifice traiectoria unuia dintre sateliții săi de observații pentru a evita ciocnirea acestuia cu unul operat de compania privată SpaceX, deținută de Elon Musk, potrivit The Guardian, transmite Mediafax.

Reprezentanții ESA au informat, într-un mesaj publicat pe Twitter, că au pornit luni propulsoarele satelitului de monitorizare a Pământului Aeolus pentru a evita o coliziune cu unul din rețeaua Starlink operată de SpaceX.

Cercetătorii de la ESA au decis că cea mai potrivită manevră pentru evitarea coliziunii a fost să ridice satelitul Aeolus de pe traiectoria sa.

Premieră istorică

Aceștia au mai spus că a fost pentru prima dată în istorie când au apelat la acest plan pentru a evita coliziunea cu un alt satelit activ. De obicei, manevrele de evitare sunt aplicate în momentul în care există risc de ciocnire cu sateliți care nu mai sunt în funcțiune sau cu deșeuri spațiale.

Un purtător de cuvânt al companiei SpaceX a declarat că o eroare din sistemul de operare i-a împiedicat pe cei din echipa care se ocupă de rețeaua Starlink să vadă că a crescut riscul de coliziune cu un satelit al ESA.

Potrivit unui comunicat al companiei lui Elon Musk, SpaceX și ESA au comunicat una cu cealaltă pe 28 august, după ce au fost alertate de reprezentanții forțelor armate americane că există un risc de coliziune de 1 la 50.000 între cei doi sateliți, aflați la o înălțime de 320 de kilometri pe o orbită a Terrei.

30 august

SpaceX și ESA au comunicat una celeilalte că vor efectua manevre de evitare abia dacă riscul ar fi scăzut la 1 la 10.000 (valoarea maximă admisă).

Pe 30 august, însă, datele primite de ESA sugerau un risc de coliziune de 1 la 1.000 – 1 la 591, iar unul dintre sateliți trebuia mutat de pe traiectoria sa. ESA nu a reușit să contacteze SpaceX, motiv pentru care Agenția Spațială a decis să-și mute satelitul.

Satelitul Aeolus a fost lansat anul trecut, aceasta fiind prima misiune spațială care are ca scop analizarea fenomenelor legate de vânturile de pe Terra.

SpaceX, înființată în 2002 de omul de afaceri Elon Musk, a lansat anul acesta proiectul Stalink – o rețea de sateliți de ultimă generație, care ar trebui să le asigure celor de pe Terra acces nelimitat la internet de bandă largă. Compania SpaceX a anunțat că această rețea va fi mărită la 12.000 de sateliți.

Astronomii au tras însă un semnal de alarmă privind creșterea riscurilor de coliziune cu alți sateliți.

ESA va organiza o conferință pe tema securității în spațiu în luna noiembrie.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele