Scădere cu aproape 6% la Bursă în prima lună din 2019

29
2 minute de lectură


Piața de capital de la București a raportat în ianuarie a doua cea mai abruptă scădere din rândul principalilor indici din Uniunea Europeană, doar piața de capital cipriotă având avut o scădere mai mare, respectiv de 7,5%.

Piața de capital din România a început anul 2019 cu o scădere de aproape 6% atât pentru indicele BET, cat și pentru BET-TR, care include și dividendele. Astfel, la finalul lunii ianuarie, indicele BET, principalul indice al pieței de capital locale care include cele mai tranzacționate 15 companii cu excepția SIF-urilor, a scăzut cu 5,8%, similară cu cea raportată de BET-TR, indicele care include și dividendele oferite de companiile din BET. Doar indicele BET-NG, care include companiile din sectorul energetic și al utilităților, a încheiat luna ianuarie cu o creștere de cu 2,44%, față de ultima zi a anului trecut.

Pentru BVB, trendul descrescător de la începutul acestui an a reprezentat continuarea declinului din a doua jumătate a lunii decembrie a anului trecut, când au aparut informații referitoare la taxarea suplimentară pe sectoarele bancar, energie și telecomunicații, și modificarea Pilonului II, moment în care indicele de referință BET a scăzut cu 11,21%, ștergând într-o singură zi toata creșterea înregistrată până atunci în tot anul 2018 de piața de capital locală.

Pe fondul unei volatilități crescute, valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni a depășit 10 milioane de euro și a crescut cu aproape 3 procente comparativ cu ianuarie 2018. Un procent similar de creștere s-a înregistrat și la nivelul valorii totale de tranzacționare realizată luna trecută, comparativ tot cu prima luna a anului anterior. Investitorii activi la BVB au tranzacționat, luna trecută, acțiuni de peste 210 milioane euro.

Capitalizarea bursieră a companiilor românești a fost mai scăzută comparativ cu valoarea de la finalul anului trecut, ajungând la un nivel de 17,2 miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a fost de 30,6 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare din ianuarie 2019 (față de 18,16 mld. de euro, respectiv 30,66 mld. de euro la 31 decembrie 2018).

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele