Scădere cu aproape 6% la Bursă în prima lună din 2019

33
2 minute de lectură


Piața de capital de la București a raportat în ianuarie a doua cea mai abruptă scădere din rândul principalilor indici din Uniunea Europeană, doar piața de capital cipriotă având avut o scădere mai mare, respectiv de 7,5%.

Piața de capital din România a început anul 2019 cu o scădere de aproape 6% atât pentru indicele BET, cat și pentru BET-TR, care include și dividendele. Astfel, la finalul lunii ianuarie, indicele BET, principalul indice al pieței de capital locale care include cele mai tranzacționate 15 companii cu excepția SIF-urilor, a scăzut cu 5,8%, similară cu cea raportată de BET-TR, indicele care include și dividendele oferite de companiile din BET. Doar indicele BET-NG, care include companiile din sectorul energetic și al utilităților, a încheiat luna ianuarie cu o creștere de cu 2,44%, față de ultima zi a anului trecut.

Pentru BVB, trendul descrescător de la începutul acestui an a reprezentat continuarea declinului din a doua jumătate a lunii decembrie a anului trecut, când au aparut informații referitoare la taxarea suplimentară pe sectoarele bancar, energie și telecomunicații, și modificarea Pilonului II, moment în care indicele de referință BET a scăzut cu 11,21%, ștergând într-o singură zi toata creșterea înregistrată până atunci în tot anul 2018 de piața de capital locală.

Pe fondul unei volatilități crescute, valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni a depășit 10 milioane de euro și a crescut cu aproape 3 procente comparativ cu ianuarie 2018. Un procent similar de creștere s-a înregistrat și la nivelul valorii totale de tranzacționare realizată luna trecută, comparativ tot cu prima luna a anului anterior. Investitorii activi la BVB au tranzacționat, luna trecută, acțiuni de peste 210 milioane euro.

Capitalizarea bursieră a companiilor românești a fost mai scăzută comparativ cu valoarea de la finalul anului trecut, ajungând la un nivel de 17,2 miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a fost de 30,6 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare din ianuarie 2019 (față de 18,16 mld. de euro, respectiv 30,66 mld. de euro la 31 decembrie 2018).

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele