Scandal academic ce afectează planurile Rusiei de a deveni o mare putere ştiinţifică mondială

169
2 minute de lectură
Academia de Stiinte a Rusiei

Planurile Administraţiei Putin de transformare a Rusiei într-o mare putere mondială în domeniul ştiinţific sunt afectate de un scandal academic de amploare, în care cel puţin 869 de articole ştiinţifice ruse sunt contestate, în principal pentru plagiat, informează The Washington Post, citat de Mediafax.

În urmă cu opt ani, preşedintele Vladimir Putin a decretat că Rusia trebuie să devină o mare putere în domeniul ştiinţific. Acest fapt ar fi trebuit să se realizeze prin intrarea în top 100 cele mai bune universități ale lumii a cel puţin cinci universităţi ruse, până în anul 2020, şi printr-o creştere semnificativă a numărului de referinţe bibliografice ruse pe plan mondial.

Dar, o comisie constituită în cadrul Academiei de Ştiinţe a Rusiei, una dintre instituțiile ce ar fi trebuit să facă performanță, în viziunea Administrației Putin, a contestat recent cel puţin 869 de articole ştiinţifice ruse, în principal pentru plagiat.

“Aceasta este cea mai mare contestare din istoria ştiinţifică rusă. Nu au mai fost contestate niciodată sute de articole. Până acum doi ani, poate că erau cazuri singulare, dar nici măcar de ordinul zecilor”, a declarat Andrei Zaiakin, secretarul ştiinţific al Comisiei de contracarare a falsului ştiinţific din cadrul Academiei pentru Ştiinţe din Rusia.

“Ce s-a întâmplat? Mulţi oameni de ştiinţă atribuie vina ordinului dat de Vladimir Putin în 2012, prin care s-a oferit finanţare suplimentară, dar au apărut şi presiuni asupra oamenilor de ştiinţă de a publica mai multe articole pe an, indiferent de calitate”, notează The Washington Post.

Criticii susţin că problemele au fost alimentate şi de Ministerul Ştiinţelor şi Educaţiei Superioare. În 2018, ministrul Mihail Kotiukov declara că Rusia trebuie să dubleze publicarea de articole de cercetare, astfel că universităţile au oferit contracte şi promovări persoanelor care au publicat mai mult, marginalizându-i pe ceilalţi.

Conform experţilor, problema este mult mai profundă. Zeci de rectori au susţinut acordarea de diplome şi articole ştiinţifice dubioase, inclusiv unele care conţin date plagiate ori false. Comisia de contracarare a falsului ştiinţific a cerut anul trecut retragerea a 2.528 de articole ştiinţifice din 541 de jurnale ruse, iar până acum au fost retrase 869.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele