Scandalul F-35. Ankara reacționează după decizia lui Trump

295
1 minut de lectură

Eliminarea Turciei din programul F-35 din cauza achiziționării sistemelor de apărare antirachetă S-400 din Rusia nu este bazată pe motive legitime și nu este în concordanță cu „spiritul de aliat” în cadrul NATO, a transmis Ministerul de Externe din Turcia, relatează Euronews, potrivit Mediafax.

Ministerul de Externe din Turcia a cerut joi Statelor Unite, prin intermediul unui comunicat, să reconsidere această „greșeală”, care ar deteriora parteneriatul strategic dintre cele două țări aliate.

Administrația de la Washington a transmis miercuri că decizia Turciei de a achiziționa sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia, în pofida avertismentelor, face ca implicarea în programul F-35 să fie imposibilă.

Președintele american Donald Trump a declarat marți că nu este corect faptul că Statele Unite nu pot vinde aeronave F-35 Turciei, din cauza faptului că Administrația de la Ankara a achiziționat sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia.

Primele componente S-400 au fost livrate în Turcia la 12 iulie. Ultimele livrări pentru sistemele de apărare aeriană S-400 vor fi efectuate din Rusia în Turcia până în aprilie 2020.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele