Scenarii de lucru britanice în perspectiva #Brexit: alegeri anticipate și referendum

58
4 minute de lectură

Premierul Marii Britanii, Theresa May, ar putea convoca alegeri legislative anticipate în contextul crizei Brexit, afirmă surse guvernamentale, deşi zvonurile au fost infirmate oficial de Downing Street, iar Partidul Laburist (de opoziţie) ar putea cere un nou referendum privind apartenenţa la UE, relatează agenția Mediafax.

Consilierii premierului Theresa May au iniţiat în secret elaborarea unor planuri de urgenţă pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate în noiembrie, scopul fiind obţinerea majorităţii necesare pentru menţinerea în funcţie, în contextul în care liderii Uniunii Europene au respins planul britanic pentru un acord privind relaţiile bilaterale post-Brexit, afirmă surse citate de Sunday Times.

Doi oficiali de la Downing Street au declarat că Theresa May s-a simţit umilită la summitul european de la Salzburg, astfel că vrea să obţină susţinere politică pentru un nou plan privind relaţia cu UE. Planul Theresei May a fost contestat atât de politicieni britanici, inclusiv din Partidul Conservator, cât şi de liderii europeni.

Pe de altă parte, Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (de opoziţie), a evocat posibilitatea de a cere un nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE şi privind acordul Brexit. Corbyn a cerut o dezbatere la nivelul formaţiunii de centru-stânga.

“Voi susţine ce va rezulta din această conferinţă. Eu nu cer un nou referendum, eu sper să ajungem la un acord în sensul unui scrutin anticipat. Dar eu am fost ales pentru a-i reprezenta pe membrii partidului. Deci, dacă la conferinţă se va lua o decizie, nu mă voi sustrage răspunderii, voi acţiona în consecinţă”, a spus Corbyn, citat de Sunday Mirror.

Negocierile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe tema Brexit sunt “în impas”, a afirmat vineri premierul britanic, Theresa May, după ce liderii europeni au respins planul Londrei privind viitoarele relaţii bilaterale. “Marea Britanie a tratat Uniunea Europeană doar cu respect şi se aşteaptă la acelaşi lucru. Relaţia bună la finalul acestui proces depinde de acest lucru”, a spus Theresa May.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a respins planul britanic privind relaţiile bilaterale post-Brexit fără a explica de ce şi fără a oferi o alternativă, a spus Theresa May.

“Acest lucru nu este acceptabil în această etapă a negocierilor; nu poate fi respins acest plan fără o explicaţie detaliată sau fără prezentarea unei alte propuneri”, a subliniat premierul britanic, conform postului ITV.

Theresa May a explicat că există două probleme principale în negocierile pe tema Brexit: viitoarea relaţie economică între Marea Britanie şi Uniunea Europeană şi frontiera între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, stat UE.

“Suntem cu toţii de acord că tratatul final trebuie să includă un element care să garanteze că nu va reapărea frontieră între Irlanda şi Irlanda de Nord. Dar Uniunea Europeană propune realizarea acestui lucru prin menţinerea efectivă a Irlandei de Nord în uniunea vamală. După cum am spus deja, acest lucru este inacceptabil. Nu vom accepta niciodată aşa ceva, ar însemna destrămarea ţării noastre”, a argumentat Theresa May.

Liderii statelor Uniunii Europene au menţinut, cu ocazia summitului informal din oraşul austriac Salzburg, presiunile asupra premierului Marii Britanii, Theresa May, cerându-i garanţii privind frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda.

“Avem principii foarte clare referitoare la integritatea pieţei unice şi mai ales în privinţa frontierei irlandeze”, a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. “Avem nevoie de o propunere a Marii Britanii care să menţină statutul special în acordul de ieşire din UE”, a precizat Macron.

“Suntem pregătiţi pentru orice eventualitate. Dar cred că trebuie să ne dublăm eforturile în următoarele două săptămâni, pentru a ne asigura că vom avea un acord”, a spus premierul Irlandei, Leo Varadkar.

Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană în martie 2019.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele