Scumpirea petrolului nu va majora încă prețurile carburanților

48
7 minute de lectură

Companiile petroliere din România, cu ochii pe contextul internațional tensionat

Companiile petroliere care activează în România urmăresc cu atenție evenimentele externe care le pot influența afacerile. Prețul petrolului a crescut cu aproape 20% după atacurile de la sfârșitul săptămânii trecute asupra instalațiilor din Arabia Saudită, care au afectat peste 5% din oferta mondială, dar pe piața autohtonă, efectele nu ar trebui să se resimtă, cel puțin deocamdată, potrivit reprezentanților din industrie.

O eventuală majorare a prețurilor la carburanți pe piața românească poate fi luată în calcul doar în funcție de evoluția situației în următoarele săptămâni. Efectele, susțin specialiști din domeniu, ar trebui să se resimtă în câteva luni, dacă scumpirea petrolului la nivel mondial va continua. Președintele Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), Saniya Melnicenco, a declarat pentru Reporter Global că este de văzut cum va evolua situația. „Activitatea companiilor petroliere este influențată atât de contextul internațional, cât și de cel național, ambele expuse riscurilor ce vin dinspre mediul politic și cel macroeconomic. O volatilitate crescută a acestora duce la instabilitate și deci la creșterea prețurilor. Pe plan internațional, efectele deja se simt. Poate fi o creștere pe termen scurt a prețului, la nivel mondial. Pentru moment, sunt rezerve suficiente pentru a acoperi cererea pentru perioada imediat următoare, însă este esențial ca situația să se stabilizeze cât de curând. Vom urmări în continuare cu atenție evoluția pieței internaționale, dar în acest moment este greu de anticipat ce se va întâmpla pe termen mediu și pe termen lung. Aș vrea să subliniez că astfel de evenimente ne reamintesc cât de importantă este susținerea producției locale de petrol și gaze, ca factor strategic de siguranță și stabilitate pentru România și cetățenii săi”, declară Saniya Melnicenco. Expertul pe probleme de energie Ionuț Purica a declarat pentru Reporter Global că, teoretic, astfel de evenimente nu ar trebui să producă efecte imediate, ci doar peste două-trei luni. „Depinde și de stocurile pe care le au companiile. „Într-o astfel de situație, o scumpire pe plan intern ar fi de natură speculativă, fără justificare”, declară Ionuț Purica. El a adăugat că, pe plan internațional, este „o mare bătălie”, în domeniul energiei, toți marii jucători dorind să-și asigure o poziție cât mai avantajoasă în piață. „La ora actuală, SUA sunt cel mai mare exportator din lume, lucru de neimaginat cu câțiva ani în urmă, grupările din Yemen, care au acum acces la tehnologii cum sunt dronele, pot crea probleme în piață prin reducerea producției, Rusia vrea și ea să exporte mai mult. Este un moment de mare complexitate la nivel mondial, în domeniul energiei”, subliniază expertul pe probleme de energie.

Oferta de petrol, încă ridicată

Agenția Internațională a Energiei (IEA) a anunțat, joi, că cererea globală de țiței este afectată de problemele economice fiind stimulată de prețurile mai scăzute, determinate de oferta abundentă, deoarece Statele Unite au detronat temporar Arabia Saudită din poziția de cel mai mare exportator mondial de petrol. „În condițiile în care prețul țițeiului este în prezent cu aproximativ 20% mai scăzut decât în urmă cu un an, există sprijin pentru consumatori. Producția-record obținută de SUA din exploatarea șisturilor bituminoase a permis în iunie Washingtonului să se apropie și să depășească temporar Arabia Saudită drept cel mai mare exportator mondial de petrol, după ce exporturile de țiței au urcat peste trei milioane de barili pe zi (BPD)”, se arată în raportul lunar al IEA. Agenția și-a menținut estimarea privind o creștere a cererii globale de țiței la 1,1 milioane bpd în acest an și 1,3 milioane bpd anul viitor, dacă nu se vor accentua dificultățile comerciale globale și se vor atenua tensiunile din jurul Iranului. Producția statelor din afara OPEC ar urma să crească la 2,3 milioane bpd în 2020, în urcare cu 400.000 față de acest an, iar cererea pentru țițeiul OPEC ar urma să ajungă la 28,3 milioane bpd în primul semestru din 2020, cu 1,4 milioane bpd mai puțin decât a produs cartelul în august. Aceste date ar putea determina OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia, să-și revizuiască acordul lor de reducere a producției. La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna noiembrie a scăzut miercuri cu 1,57 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 60,81 dolari. Analiștii sunt de părere că exporturile de petrol ale SUA ar urma să crească și mai mult grație noilor oleoducte care vor face legătura cu zona Permian și unui număr de cel puțin nouă terminale petroliere care ar urma să fie capabile să încarce supertancuri petroliere. ■


Un șoc temporar

Foto: Getty Images / Guliver

Prețurile petrolului au fost urmărite cu maximă atenție în zilele care au urmat atacului cu drone asupra rafinăriilor din Arabia Saudită, asumat de rebelii yemeniți organizați în așa-numitele Miliții Houthi. Prăbușirea cu 20% a cotațiilor petrolului în ziua atacului este un răspuns al piețelor nu doar la panica unui eventual conflict care ar putea urma, ci chiar la efectele directe asupra negoțului cu „aurul negru”. Lovitura a izbit câmpul petrolifer Khurais, al doilea ca dimensiuni din Arabia Saudită, și Abqaiq, cea mai mare rafinărie din lume. În definitiv, rafinăriile saudite au oprit producția de țiței care urca, zilnic, la 5,7 milioane de barili. Cu alte cuvinte, jumătate din producția Arabiei Saudite dispare din comerțul cu petrol. La o scară mai largă, oferta de petrol din lume scade cu 5%. Arabia Saudită a fost cel mai mare exportator de petrol din lume în luna iunie, potrivit datelor Agenției Internaționale a Energiei.

Ca atare, pentru a calma prețurile a fost nevoie nu doar de un demers diplomatic, lucru bifat prin deplasarea secretarului de stat american Mike Pompeo la Abu Dhabi și Jeddah, ci și de anunțuri precise privind intervalul de timp necesar pentru a aduce oferta la nivelul anterior. Ministrul saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a risipit temerile privind o criză prelungită a livrării de petrol și a spus că oferta țării sale a ajuns la cote normale, iar până la finalul lunii septembrie producția de petrol și de gaze va reveni la nivelul pierdut prin atacul cu drone. „În ultimele două zile, an refăcut mai mult de jumătate din producția de petrol. Vom oferi clienților noștri oferta la cote complete în această lună”, a spus ministrul energiei. Declarația și-a produs efectul: cotațiile petrolului american (West Texas Intermediate) au coborât cu 4,3%, ajungând la 59,15 dolari barilul. Analiștii spun însă că această creștere a cotațiilor petrolului a fost un șoc temporar, care va dispărea pe măsură ce oferta saudită revine la cotele normale. Asta, deoarece a scăzut cererea de petrol, iar producția este oarecum adaptată pentru a menține prețurile la un nivel relativ constant. ■


LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele