Scurgere radioactivă la o uzină din Transnistria

120
2 minute de lectură

O scurgere radioactivă a avut loc la 5 martie, la Uzina Metalurgică din Râbnița, în Transnistria, iar nivelul radiației din regiunea situată la circa 140 de kilometri de Chișinău depășește de 300 de ori norma admisă, conform portalului ziarulnațional.md.

Ascunsă inițial, informația a apărut din surse anonime pe rețelele de socializare, incidentul fiind ulterior confirmat și de Biroul pentru Politici de Reintegrare al Guvernului de la Chișinău, conform căruia cuptorul de la Uzina din Râbnița a fost oprit.

„Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie, iar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale. În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la fața locului se desfășoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situației”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de la Chișinău.

Într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arată că, în ziua incidentului, la fața locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale și cu măști pe față. Angajaților uzinei li s-a cerut să nu vorbească despre incident, iar unii au fost plătiți cu 200 de dolari pentru a curăța zona periculoasă. „Oamenii se tem să nu-și piardă locul de muncă și de aceea tac“, se arată în postare.

Unii internauți au comparat incidentul de la uzina din Râbnița cu avaria de la Cernobîl de acum mai bine de 30 de ani, care de asemenea fusese inițial secretizată.

Meteorologii din Republica Moldova nu au anunțat deocamdată vreun pericol vizavi de radiațiile înregistrate la Râbnița.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele