Se ascut cuțitele în PSD

86
5 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

Anunțată de Niculae Bădălău drept o banală „ședință de mobilizare”, prima reuniune a liderilor PSD de după turul întâi a semănat mai mult a preludiu la tradiționala mazilire a liderilor care pierd prezidențialele, decât a pregătire de campanie.

Primul semnal că bucuria prezenței în turul al doilea e mai degrabă un joc la derută l-au reprezentat țipetele auzite de jurnaliștii aflați la fața locului. Și de aici lucrurile s-au rostogolit. Căci în timp ce Viorica Dăncilă face tot ce poate să se achite de rol, alții așteaptă ca piesa să ia sfârșit și să dezbrace de costum actorul din rolul principal, pentru a-i lua locul. Practic, cumpăna pe care o invoca la un moment dat lângă un Mihai Tudose încă prim-ministru nu a fost depășită decât în aparență.

Viorica Dăncilă știe foarte bine că are o singură șansă, și aceea mai mult decât fragilă, să reziste în politica la vârf: o figură strălucită la prezidențiale în turul al doilea. Adică, un scor rezonabil. Dar chiar și așa, să reziste înfrântă președinte al PSD ar însemna să îi iasă ceea ce nu le-a ieșit de-a lungul anilor unor predecesori mai rulați într-ale politicii, precum Adrian Năstase, Mircea Geoană sau Victor Ponta. De altfel, Dăncilă simte prea bine că sfârșitul îi e aproape, numai că nici nu are altceva de făcut decât să se lase cât mai greu, în speranța că, cine știe, supraviețuiește. Și deocamdată are niște atuuri conjuncturale, deci perisabile. PSD-ul a exclus câțiva oameni care au votat contra partidului. Viorica Dăncilă a făcut însă și un exercițiu de forță ajutată de statutul de candidat al partidului la prezidențiale, statut în care nu i se pot refuza prea multe lucruri. Primarul de la Bacău, care a jignit-o, a fost exclus. Și Cozmin Gușă, reintrat în partid într-un mod neelucidat complet, la sectorul 1, a fost dat afară. Aceste măsuri arată ca Viorica Dăncilă are încă puterea de a-și impune anumite dorințe în partid. E candidatul. Cum ar fi să îi lase baltă, așa cum susțin unele surse că ar fi intenționat să o facă? Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a dat și partidului ceea ce aștepta: a mazilit-o pe Ana Birchall, privită de multă vreme ca un corp străin și ostil, și i-a iertat pe soții Manda. S-a ajuns la o adevărată telenovelă, cu lacrimi, scuze și împăcări dictate de împrejurări. Și ca dovadă că totul e liniștit și social-democrat sub soare, la finalul melodramaticei ședințe Viorica Dăncilă a ieșit la rampă însoțită de colegii de trupă. Cu toții și-au dat silința să joace cât mai credibil rolul armoniei și concordiei. Doar că în aer plutea ceva…

Vizibil obosită și marcată, Viorica Dăncilă a vorbit despe campanie. „Am discutat despre modul în care vom gestiona în perioada următoare alegerile prezidențiale. Toți colegii au în vedere câștigarea alegerilor prezidențiale și am încredere că vor depune tot efortul pentru a realiza acest lucru.” Ba chiar a negat că ar fi plâns, că Olguța Vasilescu ar fi vrut să nu mai fie șefa ei de campanie și i-a prezentat pe soții Manda drept străjeri ai ei în campanie. Până și străjerul oficial, Mihai Fifor, dispăruse din cadru pentru a face loc cuplului aproape prieten al Vioricăi Dăncilă. Dar fostul premier își știe, probabil, colegii. Știe că nu e întâmplător că a pierdut din nou la Vrancea și că nici județul lui Dumitru Buzatu, Vaslui, nu s-a evidențiat ca altădată în recolta de vot la hectar de urne în turul întâi. S-or fi sucit cetățenii, dar, cu puțină bunăvoință din partea mai-marilor de la județ, lucrurile ar fi putut fi îndreptate în direcția corespunzătoare.

În PSD e acum un armistițiu dictat de nevoia imperioasă de a arăta că partidul, rămas fără guvernare după ce a câștigat-o acum trei ani cu un record de voturi, mișcă și joacă în liga mare.

Pe margine se antrenează însă rezervele. Politica de cadre a lui Liviu Dragnea își vede acum mai bine decât oricând roadele. PSD nu mai are lideri previzibili în a-i succeda celui înfrânt la prezidențiale. Are lideri de mai mică anvergură și notorietate, mai degrabă obișnuiți cu micile negocieri de la nivel local sau chiar național. Doar că sunt mai mici și mai mulți. Greu de crezut că după turul al doilea Viorica Dăncilă le va putea opune rezistență, dar cine știe… ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele