Se intensifică efectele economice de înghețare produse de incertitudinea Brexitului

Investițiile și productivitatea sunt trase în jos.

348
3 minute de lectură
Îngheț profund
BERLIN, GERMANY - JANUARY 21: A sales assistant wearing a British flag arranges fudge at a British fudge manufacturer's stand at the International Green Week agricultural trade fair on January 21, 2019 in Berlin, Germany. The future of trade between the UK and the European Union is uncertain following the recent overwhelming rejection of British Prime Minister Theresa May's Brexit deal in the House of Commons last week. The International Green Week (Internationale Grüne Woche), among the biggest trade fairs of its kind, focuses on agriculture, horticulture and foods. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

DIN MOMENTUL în care Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană (UE), în iunie 2016, adepții ieșirii din UE jubilează. În ciuda predicțiilor sumbre ale partizanilor rămânerii în UE, economia părea să meargă destul de bine. Dar cântecul de victorie se stinge acum. Cifrele publicate în 9 august arată că PIB-ul Marii Britanii s-a contractat în trimestrul al doilea. Și tot mai multe studii și cercetări sugerează că nesiguranța legată de Brexit provoacă pagube economice subtile, dar serioase.

O lucrare publicată la începutul acestui an de Meredith Crowley, Oliver Exton și Lu Han, de la Universitatea Cambridge, consideră că nesiguranța privind politicile comerciale a afectat negativ perspectivele de export. Dacă nu ar fi avut loc votul, cu 5% mai multe firme ar fi exportat produse noi în UE, doar în 2016.

După referendum, economiștii de la Banca Angliei, Universitatea din Nottingham și Universitatea Stanford au creat „Grupul de luare a deciziilor,” un sondaj efectual regulat printre managerii industriilor și ai regiunilor din țară. Într-un studiu nou, cercetătorii examinează răspunsurile de la 5 900 de firme, reprezentând 14% din locurile de muncă din sectorul privat, pentru a evalua efectele nesiguranței privind Brexitul asupra mediului de afaceri.

Grafic:

Șefii de firme care raportează o nesiguranță mai mare par și să fi redus mai mult investițiile. Dar efectul deprimant nu este chiar cel pe care îl scontaseră autorii de prognoze în 2016. Ei creionaseră o scădere bruscă a investițiilor imediat după vot, care s-ar fi redus pe măsură ce firmele se ajustau la noua lume. Dar, de fapt, povara care apasă pe investiții s-a amplificat cu timpul. (Efectul nesiguranței asupra angajărilor este mai ambiguu).

Important este faptul că dez-accelerarea investițiilor a avut efecte semnificative de antrenare asupra productivității din Marea Britanie, care stătea prost chiar și înainte de referendum. Aceasta este parțial, deoarece managerii au fost forțați să cheltuiască un timp prețios cu planificarea. Între noiembrie 2018 și ianuarie 2019, aproape trei sferturi dintre șefii de firme au alocat timp săptămânal pentru a se pregăti pentru diferite scenarii. Nesiguranța a reprezentat însă o povară mai mare și pentru exportatori, care tind să fie mai productivi decât firmele care deservesc piața internă. În final, productivitatea este cu 2-5% mai scăzută decât ar fi fost fără nesiguranță. Brexitul comportă încă multe necunoscute. Efectul său asupra economiei Marii Britanii devine însă tot mai clar.


Acest articol a apărut în secțiunea Finanțe și economie din ediția tipărită a The Economist, sub titlul „Îngheț profund”

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele