Seceta a pus stăpânire pe România. 75% din cultura de rapiță, compromisă

(Photo by Scott Olson/Getty Images)

Lipsa îndelungată a precipitațiilor se resimte în aproape toată țară și a compromis deja trei sferturi din cultura de rapiță. Aratul se desfășoară cu dificultate și lucrările sunt făcute superficial, pentru că pământul este foarte tare și din această cauză costurile cu motorina au crescut cu 35%. „Situația afectează și fermierii care primesc bani de la UE pe înverzire, cu condiția să facă dovada că la data de 15 octombrie culturile sunt încolțite, ceea ce acum este imposibil, din cauza secetei. Astfel, aceștia pot pierde 53 de euro pe hectar”, a declarat pentru Reporter Global Emil Dumitru, președintele Pro Agro. El avertizează că efectele secetei se vor resimți și în PIB-ul de anul viitor.

Cea mai afectată este cultura de rapiță, dar nici la grâu situația nu este mai bună. „Este o problemă majoră pentru fermieri. Cultura de rapiță este o cultură sensibilă și este deja compromisă. I-ar trebui cel puțin 45 de zile de umiditate și temperaturi optime ca să-și revină, ceea ce e practic imposibil. În plus, ar trebui să fie suficient de dezvoltată pentru a rezista la temperaturile scăzute din timpul iernii. La rapiță, o să avem o treime din ce ne așteptam. Este un an agricol foarte greu. Lucrările se realizează greu, cu eforturi și costuri mari. Motorina este cel mai scump input pentru agricultori, iar acum e nevoie de cantități mult mai mari pentru a reuși să lucrăm cât de cât ceva”, afirmă Emil Dumitru.

Pe lângă faptul că lucrările nu pot fi făcute, din cauza pământului tare, acolo unde s-a reușit cultivarea lipsa apei face ravagii. „Nu avem sisteme de irigații. Se încearcă reabilitarea celor vechi care sunt oricum energofage și ineficiente”, declară președintele Pro Agro. Și la cerealele păioase situația este îngrijorătoare. Agricultorii așteaptă să vadă dacă acestea vor răsări. Nici pentru săptămânile următoare prognoza meteo nu este de natură să-i bucure pe agricultori. Lipsa precipitațiilor se va menține în cele mai multe zone din țară.

România este un jucător important pe piața oleaginoaselor și anual cultivă circa 850.000 de hectare cu rapiță. Anul trecut a exportat peste 1 milion de tone de semințe de rapiță în valoare de aproape 500 de milioane de euro. Anul viitor, piața va fi serios afectată, secetă înregistrându-se în aproape toată Europa, nu doar în România.

Subvenția la motorină, insuficientă

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început în data de 9 septembrie plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură aferentă cantităților de motorină utilizate în perioada 1 aprilie 2018 – 30 iunie 2018 (trim. II 2018). Suma totală plătită va fi de 169.962.842 de lei, având ca sursă de finanțare bugetul național, pentru un număr de 18.319 beneficiari și o cantitate totală de motorină de 97.764.032,141 litri. Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina pentru anul 2018 este de 1,7385 lei/litru. Această subvenție, oricum mică, acum va fi cu atât mai mult insuficientă pentru a acoperi cheltuielile agricultorilor.

Europa afectată

Seceta a lovit anul acesta numeroase zone ale lumii și a aruncat în aer prețul cerealelor pe aproape toate piețele. A fost afectată în special Europa de Nord. Polonia, unde luna mai a fost cea mai caldă din ultimii 55 de ani, a înregistrat printre cele mai importante pierderi la grâu și la rapiță, de până la 20%. În Letonia a fost declarată stare de calamitate agricolă. Suedia a anunțat că se confruntă cu o secetă istorică, în timp ce în Danemarca recolta de orz, destinată în cea mai mare parte producției de bere, a fost caracterizată drept catastrofică. Germania și-a revizuit și ea în scădere prognoza privind recoltele de anul acesta: de la 41 de milioane de tone așteptate la sub 36. În schimb, fermierii din Franța, unde timpul a fost mai favorabil agriculturii, au profitat de creșterea prețului la cereale.

În România, al treilea exportator de grâu din UE, recolta de grâu a fost, anul acesta, de peste 10 milioane de tone, cu 200.000 de tone mai mare față de cea de anul trecut, potrivit datelor oficiale anunțate de ministrul Agriculturii, Petre Daea. Inițial, o firmă de consultanță estima o producție cu 20% mai mică pentru România comparativ cu 2017. La capitolul exporturi de produse agroalimentare, România continuă să obțină cele mai mari încasări din livrarea cerealelor în spațiul intra și extracomunitar, pe primul loc situându-se grâul și meslinul, cu o valoare de 833,91 de milioane de euro și o cantitate de 4,86 de milioane de tone în 2017.

Comentarii