SEGA: Bulgaria a insistat în faţa UE să folosească energia nucleară

19
2 minute de lectură

Șefii de stat sau de guvern din statele membre UE nu au fost de acord cu renunţarea la energia nucleară, la summitul de la Bruxelles, se arată în declarația finală de la sfârşitul summit-ului. “Consiliul European recunoaște dreptul țărilor UE de a stabili în mod independent tipurile de energie pe care intenționează să le utilizeze și să aplice cele mai adecvate tehnologii. Unele țări și-au declarat intenția de a continua să utilizeze energia nucleară”, se arată în comunicat.

Printre țările care și-au declarat în mod explicit dorința de a utiliza energia nucleară se numără Bulgaria și Franța. Declarația subliniază, de asemenea, dreptul fiecărei țări UE de a „lua măsurile necesare pentru a-și asigura propria securitate energetică”.

Şefii de stat din UE, cu excepţia Poloniei, şi-au propus ca “până în anul 2050, economia Uniunii Europene să devină neutră climatic”, adică să se aducă la zero influenţa acesteia asupra climei.

“Summitul UE a invitat Comisia Europeană să prezinte propuneri pentru o strategie pe termen lung pentru UE, încă din 2020”, se mai arată în comunicat. Acesta subliniază că “una dintre ţările UE, în momentul de faţă, nu îşi poate anunţa disponibilitatea de a duce la îndeplinire această sarcină, fapt pentru care Consiliul European va reveni la discutarea problemei în iulie 2020”.

“Refuzul Poloniei de a sprijini poziţia a fost subliniat de faptul că premierul țării, Mateusz Morawetski, a părăsit reuniunea. Aproape 80% din energia electrică a Poloniei e din cărbune și țara nu este gata să îşi reorienteze energia nici către cea atomică, nici către cea pe gaz.

De asemenea, în cadrul reuniunii a fost exprimat sprijinul pentru planurile Băncii Europene de Investiţii, anunţate în luna iulie – să aloce pentru finanţarea proiectelor pentru “energie verde” 1 trilion de euro în perioada 2021-2030. A fost susţinută şi intenţia Comisiei Europene de a aloca pentru aceste necesităţi un fond suplimentar de 100 de miliarde de euro de la bugetul UE, în următorii 7 ani (2021-2027), ceea ce preşedinta Comisiei Europene a anunţat la data de 11 decembrie.

Traducerea: Mirela Petrescu/rcostea

Sursa:RADOR

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele