Senator UDMR: O preluare forțată a Cimitirului din Valea Uzului de către MApN, o greșeală

62
2 minute de lectură

Senatorul UDMR, Tanczos Barna, respinge preluarea administrării Cimitirului de la Valea Uzului de către MApN și propune ca gestionarea acestuia să fie făcută conform regulilor cimitirelor internaționale de război, de către statele care au acolo înmormântați eroi, transmite corespondentul Mediafax.

Tanczos Barna a declarat, marți, corespondentului Mediafax că preluarea de către MApN a Cimitirului de la Valea Uzului ar fi o soluție incorectă deoarece Primăria comunei Sânmartin, județul Harghita, a administrat foarte bine acest cimitir atâția ani.

„Cred că o preluare forțată a Cimitirului din Valea Uzului de către MApN ar fi o soluție incorectă și o greșeală în condițiile în care Primăria comunei Sânmartin, județul Harghita, cu greșeli, dar, cu siguranță, cu bună credință, a administrat foarte bine acest cimitir atâția ani. Nu sunt de acord cu afirmațiile potrivit cărora crucile din cimitir ar fi ungurești, nu au tăblițe cu nume pentru că nu au fost înhumați în morminte ostași eroi cu nume. Numele celor care au fost identificați în arhivele austriece și ungurești sunt trecute pe gardul cimitirului, pe tăblițe de marmură. Cred că cimitirul ar trebui administrat după reguli noi, stabilite de cele patru – cinci țări ai căror eroi sunt înhumați acolo, iar cimitirul să intre într-o nouă etapă în care nu mai face singur nimic nici primarul din Sânmartin, nici cel din orașul Dărmănești, ci se vor respecta acele proceduri și reguli internaționale care guvernează aceste cimitire internaționale de război. Dacă reușim acest lucru, toată lumea va fi mulțumită și fiecare își va comemora eroii în mod demn”, a spus Tanczos.

Potrivit acestuia, nimeni nu neagă caracterul internațional al Cimitirului Valea Uzului, dar comemorări și evenimente organizate în cimitir nu au fost organizate în ultima perioadă decât din partea comunității maghiare.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele