Senatorii vor să scoată ROBOR din creditele vechi

OUG 114/2018 se modifică din nou

54
5 minute de lectură

Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat a votat un nou amendament la OUG 19/2019 (prin care se modifică OUG 114/2018). Amendamentul prevede ca noua formulă de calcul a indicelui ROBOR, bazată pe tranzacţii, să se aplice şi contractelor în derulare. Noul text de lege ar intra în vigoare pe 2 mai 2019, dacă va trece şi de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

„Comisia de buget a aprobat amendamentul votat deja de Comisia economică, industrii şi servicii din Senat. Votul a fost destul de strâns – 12 voturi pentru și 7 împotrivă –, dar a trecut. Prin acest amendament, noile prevederi referitoare la ROBOR se vor aplica şi la contractele în derulare. Deci începând cu 2 mai, la toate contractele în derulare se vor aplica aceleaşi reguli ca la cele noi. Nu se consideră retroactivitate. Am stabilit clar că nu există. Se porneşte de la 2 mai încolo. Problema era dacă ştim că într-adevăr va fi o scădere a dobânzilor, se menţine costul creditului sau va fi mai mare”, declara senatorul PSD Viorel Arcaş.

De altfel, și Gabriel Biriș, avocat specializat în drept fiscal și fost secretar de stat în ministerul de finanțe consideră că amendamentul ar putea să se aplice și contractelor în derulare, dar „doar dacă vor fi adoptate și măsuri tranzitorii, care să arate modalitatea în care contractele de credit vor putea fi modificate”. Gabriel Biriș mai atrăgea atenția și asupra faptului că, chiar și în cazul în care indicele ROBOR calculat după noua formulă ar fi mai mare comparativ cu vechiul indice, consumatorul va trebui „să se supună legii” și să adopte noua formulă de calcul a ROBOR. Practic, nu este o opțiune pusă la dispoziția consumatorului, ci o obligație stabilită prin lege, de a trece la noua formulă.

Preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat, Daniel Zamfir, declara, la rândul său, că modificarea este una foarte importantă, deoarece se va face dreptate „până la capăt”, în condițiile în care noul indice al ROBOR se va aplica nu numai contractelor de credit semnate după data de 2 mai, ci și acelora aflate în derulare la data de 2 mai.

„Este o modificare foarte importantă, la care am ţinut foarte tare. Am stabilit şi am votat în Comisia economică ca noul indice al ROBOR-ului, acela bazat pe tranzacţii, acesta real, să se aplice şi contractelor în derulare. Sigur, băncile se opun. E vorba de a face dreptate până la capăt în sensul că, constatând că indicele ROBOR, cel care a funcţionat până acum, era folosit în funcţie de cotaţii, adică era unul, am spus noi, incorect calculat, şi am sesizat Guvernul României şi Banca Naţională să schimbe procedura de calcul. Ea s-a schimbat, numai că s-a făcut dreptate pe jumătate, şi anume noul indice ROBOR urmează se să aplice creditelor de pe 2 mai încolo. Or, prin acest amendament noi am stabilit că şi creditelor în derulare trebuie să li se aplice noul indice, întrucât am crea o discriminare faţă de cei care au astăzi contracte în derulare. Este nefiresc să existe doi indici la care să se refere ratele românilor. Unul calculat incorect şi unul calculat corect, pe bază de tranzacţii. Ca atare, toţi beneficiarii de credite în lei, şi cele care sunt în derulare, şi cele viitoare, vor beneficia de calculul noului indice în baza tranzacţiilor de pe piaţă”, a declarat senatorul Daniel Zamfir.

De asemenea, preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat mai explica faptul că problema ridicată de bănci, conform căreia prin aplicarea noului indice ROBOR nu se garantează rate mai mici, ar fi de fapt „o nouă perdea de fum pe care o aruncă băncile”.

„Aceasta este o nouă perdea de fum pe care o aruncă băncile, pentru că până la urmă pe români îi interesează ca indicele să fie calculat corect. Este foarte greu de crezut, dacă nu imposibil să ne imaginăm că indicele pe tranzacţii va fi deasupra celui pe cotaţii, pentru că o analiză pe ultimii zece ani arată că indicele pe tranzacţii a fost cu 0,3 – 3 puncte procentuale mai mic decât cel pe cotaţii. Este firesc să fie aşa”, a afirmat Daniel Zamfir.

Cu mai puțin de o lună în urmă, ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, spunea că noua formulă nu se va aplica împrumuturilor în derulare, ci doar celor care vor fi contractate după intrarea în vigoare a modificărilor la OUG. „Întrebarea e cui se aplică noua formulă. E clar, noilor credite în lei se va aplica, iar pentru creditele în derulare formula de schimbare este cea de refinanțare. Practic, cei care au credite în lei vor face o cerere de refinanțare la aceeași bancă sau la alte bănci și atunci, bazat pe noua formulă de calcul, dacă ea va fi mai atractivă, românul va decide să se finanțeze de la această bancă sau de la o altă bancă, dar dacă se face de la o altă bancă, va fi, așa, o competiție între bănci și se va oferi o finanțare mai ieftină, pentru că va fi afectată, într-un fel sau altul, și cota de piață.”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele