Setea de sânge albastru. O nuntă aproape regală în România

Nu există un pretendent clar la tron.

59
3 minute de lectură

Ediția tipărită | Europa

27 septembrie 2018

NICHOLAS MEDFORTH-MILLS, nepotul defunctului Rege Mihai al României, se căsătorește pe 30 septembrie. Spre durerea monarhiștilor români, aceasta nu va fi nunta regală pe care o așteptau. Speranțele lor de a readuce un rege sau o regină în România s-au poticnit de problema acordului asupra unui moștenitor.

În ultimii ani, au existat cereri tot mai mari în România pentru restaurarea monarhiei. La începutul acestui an, vulturul pe stema națională a arborat din nou coroana de oțel. Parlamentul a considerat (fără să aprobe) un referendum pentru restaurare anul trecut; un sondaj recent arată că aproape 70% din public dorește ca problema să fie supusă unui vot popular. Sprijinul pentru monarhie, consideră unii, este legat de scăderea încrederii în politicienii aleși, mulți dintre ei implicați în scandaluri de corupție. Prinzând tonul din aer, Blue Air, cel mai mare transportator aerian al României, a inaugurat vara aceasta o nouă serie de avioane, cu foștii regi ai României pe coadă. Dar chiar dacă ideea ar prinde aripi, nu este clar cine ar fi noul monarh.

Romania a avut doar patru regi (și nicio regină) și a fost sub Otomani până în 1878, iar înaintea lor, sub diferiți principi. Ultimul său rege, Mihai (vezi foto), a abdicat în 1947 și a petrecut următoarele patru decenii în Elveția. Cetățenia i-a fost restituită în 1997, dar el nu și-a revendicat niciodată tronul.

Principesa Margareta, fiica cea mai mare a lui Mihai, este actualul „custode al coroanei”. Printr- un decret din 2015, defunctul său tată a declarat că, dat fiind că nu are copii, ea va fi ultima pe linia regală. El l-a exclus de asemenea în mod explicit pe odinioară-promițătorul Nicholas Medforth-Mills, fiul unei fiice mai mici ale sale și al unui profesor de geografie de la Universitatea Durham din Marea Britanie, de la titlul său princiar și de la drepturile dinastice, după ce a fost acuzat că ar fi tatăl unui copil conceput în afara căsătoriei (el neagă asta).

Un rival implauzibil, dar totuși vocal este auto-numitul Prinț Paul al României, nepotul Regelui Carol II dintr-o căsătorie morganatică (adică cu o femeie de rang social inferior, ceea ce împiedică acordarea unui titlu), care a încercat să îl dea în judecată pe Regele Mihai pentru a i se onora pretenția. După ce a eșuat în alegerile prezidențiale din 2000, pretendentul a sprijinit restaurarea monarhiei constituționale. Dar dat fiind că arborele familiei este foarte încâlcit, românii s-ar putea să mai ezite încă ceva vreme.

Acest articol a apărut în secțiunea Europa a ediției tipărite a The Economist, sub titlul „A thirst for blue blood”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele