Și totuși, cine este acest Zelenski?

173
4 minute de lectură

Actorul de comedie Volodimir Zelenski şi actualul președinte de la Kiev, Petro Poroşenko, se vor confrunta, la 21 aprilie, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Zelenski a adunat peste 30 la sută din voturi, după procesarea a aproape o treime din buletinele de vot, în timp ce actualul lider de la Kiev a adunat mai puțin de 17%. Cine este, până la urmă, acest Volodimir Zelenski, învingătorul detașat al primei runde din alegerile prezidențiale ucrainene? Ce vrea el cu adevărat? Și ce poate să facă? Iată întrebările la care caută răspuns analiștii din întreaga lume.

Actorul de comedie s-a născut într-o familie de evrei din Krivoi Rog în regiunea muncitorească și rusofonă a Ucrainei. El s-a afirmat mai întâi în concursurile umoristice regionale, după care a devenit un actor și un producător de succes. De-abia cu un an în urmă, operatorii de sondaje au început să-l includă în clasamentele lor.

Fără îndoială, Zelensky e un candidat atipic, ceea ce a fost ilustrat chiar în seara alegerilor, când, în așteptarea primelor sondaje la ieșirea de la urne, a încins o partidă de tenis de masă cu un ziarist, la sediul de campanie.

Zelenski a cerut Occidentului să-și intensifice eforturile pentru a pune capăt conflictului cu Rusia și a promis să facă loc unei noi generații de lideri politici, menținând în același timp Ucraina pe calea occidentală. El a evitat interviurile și dezbaterile aprofundate cu ceilalți candidați și a dus o campanie atipică, bazată pe social media.

Totuși, nu se poate spune că lui Zelenski i-a lipsit cu totul sprijinul mediatic, dimpotrivă. El a beneficiat de susținerea postului tv 1+1 al oligarhului Igor Kolomoiski, care acum trăiește în Elveția. Printre altele, postul a difuzat serialul „Servitorul Poporului”, care l-a făcut celebru pe Zelenski interpretând rolul unui profesor de istorie care ajunge președinte.

În apropierea alegerilor, postul a difuzat, de asemenea, un documentar despre accederea la putere a lui Ronald Reagan, film pe care Zelensky era cu vocea.

Totuși, o comparație cu liderul american a cărui contribuție la căderea comunismului este unanim recunoscută poate fi înșelătoare. Reagan, actor și el, și-a construit cariera în timp, pornind de la sindicatul actorilor și continuând cu câștigarea Californiei.

Preşedintele ucrainean Petro Poroșenko a acuzat relația contracandidatului său cu Igor Kolomoiski. Acesta este, la rându-i, acuzat că ar fi sustras, prin tranzacţii obscure, aproape două miliarde de dolari din PrivatBank, al cărei proprietar era, banii reprezentând o infuzie a Băncii Naţionale a Ucrainei pentru refinanţarea instituţiei bancare, care se confrunta cu mari probleme cauzate de credite neperformante, informează Mediafax. Rivalitatea dintre Kolomoiski și Poroșenko ar fi debutat în 2016, odată cu naţionalizarea PrivatBank.

Dar chiar și susținerea de către televiziunea lui Kolomoiski nu poate explica singură succesul electoral al lui Zelenski, cu atât mai puțin cu cât este vorba despre o țară măcinată de războiul cu separatiștii din est, susținuți de Rusia. Un război care a luat circa 13.000 de vieți și a strămutat milioane de oameni.

Iar Petro Poroșenko, președinte în exercițiu, a pus războiul în centrul campaniei sale. Asta însă nu l-a ajutat prea mult să facă uitate sărăcia și, mai ales, corupția pe scară largă din țară.

De notat însă că Ucraina apare ca o democrație, deși una plină de neclarități. Totuși, spre deosebire de simulacre de alegeri din vecinele Rusia și Belarus, scrutinul din Ucraina chiar a oferit alternative reale alegătorilor.

Rusia nu a indicat un candidat favorit la aceste alegeri și este greu de anticipat care-i va fi comportamentul în perspectiva turului al doilea. Posturile rusești de stat îl atacă de multă vreme pe Petro Poroșenko, dar o susținere deschisă pentru Zelenski n-ar putea face decât să vină în ajutorul actualului președinte, cunoscută fiind starea de spirit din Ucraina de după declanșarea războiului din Donbas și anexarea Crimeei.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele