Situația catastrofală din spitale, confirmată oficial

54
4 minute de lectură

O situație dezastruoasă dezbătută de mai mulți ani în spațiul public, dar fără urmări în planul măsurilor, a fost confirmată de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS): doar 23 din cele 147 de spitale evaluate îndeplinesc condiţiile de acreditare la nivel internațional. Asta înseamnă că abia 15% dintre unitățile spitalicești ar corespunde nevoilor de cazare ale pacienților și de igienă.

„Numai 23 de spitale din cele 147 evaluate, până în prezent, îndeplinesc condiţiile de acreditare în conformitate cu aceste standarde. Un număr de 106 din cele 147 evaluate îndeplinesc numai parţial condiţiile de acreditare şi se află sub supravegherea ANMCS pentru 12 luni, perioadă în care organismele responsabile (Ministerul Sănătăţii, unităţile administrativ-teritoriale etc.) trebuie să se implice şi să le sprijine în scopul creşterii nivelului de conformitate”, se arată într-un comunicat transmis de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate. Instituția citată a mai precizat că 18 dintre spitalele evaluate nu îndeplinesc condiţiile de acreditare. Dintre acestea, numai pentru 47 de spitale, procesul de acreditare a fost finalizat prin hotărârea Colegiului Director, iar situaţia acestora a fost publicată în Monitorul Oficial. „Potrivit legii, calitatea serviciilor de sănătate furnizate de către unităţile sanitare ar trebui verificată, pe baza standardelor de acreditare, de către structurile de control al calităţii serviciilor de sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii şi al direcţiilor de sănătate publică”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții ANMCS au subliniat că, până la această dată, nu s-a înregistrat, din partea Ministerului Sănătăţii sau a vreunei alte structuri, nicio sesizare referitoare la neconformităţi care ar putea conduce la retragerea acreditării. „Probabil că, în cadrul Ministerului Sănătăţii, cineva cu responsabilităţi în domeniu nu cunoaşte prevederile legii sau, deliberat, a decis nerespectarea acestora”, mai spune sursa citată.

Unităţile sanitare funcţionează în baza autorizaţiei sanitare de funcţionare, eliberată de Direcţiile de Sănătate Publică, şi nu în baza certificatului de acreditare. ANMCS a semnalat de mai multe ori deficienţele în eliberarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare şi a solicitat îndreptarea acestora.

Spitalele funcționează pe planuri de conformare

Spitalele funcţionează, potrivit ANMCS, în continuare, cu planuri de conformare la autorizaţiile sanitare de funcţionare.

Unul dintre criteriile în funcţie de care se acordă aceste acreditări ţine cont de numărul pacienţilor care se îmbolnăvesc prin spital. La acest capitol, spitalele din România nu stau deloc bine. Tot mai multe spitale sunt subiectul unor scandaluri legate de infecțiile intraspitalicești. Cel mai recent caz este cel de la maternitatea Giulești, unde aproape 40 de bebeluși s-a confirmat că au fost infectați cu stafilococul auriu, iar maternitatea a fost închisă.

Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a declarat, în urmă cu câteva luni, pentru Reporter Global, că, potrivit datelor ministerului, România are un nivel al infecțiilor intraspitalicești de 7-8%, dar se raportează doar 1,4%. „Nu e nici mult, nici puțin. Și Germania are un nivel de 8%. Dacă nu recunoști, nu înseamnă că ele nu există. În Germania, există un spital dedicat pacienților cu infecții intraspitalicești, un spital de terapie intensivă care tratează pacienții cu infecții intraspitalicești. Deci acest lucru se recunoaște la nivel mondial”, afirma Sorina Pintea. 

Un alt scandal a avut loc recent, după ce un copil a murit în urma unei operații la un spital privat. Ușor, dar sigur, peste acest caz s-a așternut liniștea, iar un răspuns al autorităților privind siguranța pacienților în spitalele private încă nu a fost primit. Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a declarat, pentru Reporter Global, că în procesul de acreditare a spitalelor s-au făcut compromisuri și atunci a trebuit să se facă și în cazul spitalelor private. Pe de altă parte, nici ANMCS nu este o instituție lipsită de controverse. A fost organizată pe structura fostei Comisii Naționale de Acreditare a Spitalelor (CONAS), ai cărei foști șefi au intrat în vizorul justiției în urma unor nereguli financiare.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele