Socoteala BERD: Brexitul afectează 6,8% din exporturile clienților săi europeni

28

În cazul în care Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană fără niciun acord, problemele de natură comercială ar putea afecta 6,8% din valoarea adăugată produsă pe plan intern și exportată a țărilor din Uniunea Europeană (UE) unde Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este prezentă, se arată într-un raport al instituției.

În 2015, țările UE-BERD (țările din UE în care BERD este prezentă sunt Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria) și Turcia au exportat în Marea Britanie bunuri în valoare de 39,4 miliarde dolari SUA din valoarea adăugată produsă intern și exportată (fără a lua în considerare reexporturile). Dintre acestea, 32,9 miliarde de dolari au fost exportate direct de către țările respective în Regatul Unit, iar 6,5 miliarde de dolari au fost exportate prin integrarea lor în lanțul valoric al exporturilor altor state membre ale UE în Regatul Unit (de exemplu, piese auto produse în Slovacia au mers în Germania, unde au intrat în componența unor automobile care au fost apoi exportate către Marea Britanie). Exporturile indirecte către Regatul Unit reprezintă o parte importantă a exporturilor globale de produse realizate pe plan intern pentru Slovenia (38%), Slovacia (30%) și România (27%), indicând rolul important al integrării acestora în lanțul valoric de export al UE.

Marea Britanie constituie o piață importantă pentru exporturile țărilor UE-BERD, reprezentând 6,8% din totalul produselor realizate pe plan intern și exportate. Ponderea este chiar mai mare pentru Cipru, Turcia, Polonia și Grecia, pentru care piața din Regatul Unit reprezintă între 7,9% și 9,1% din totalul valorii adăugate produse intern și exportate de aceste state.

În termeni absoluți, Turcia și Polonia au cel mai mare volum de exporturi, fiecare trimițând către Regatul Unit bunuri în valoare de aproximativ 12 miliarde de dolari atât direct, cât și indirect.

Totuși, chiar dacă Marea Britanie reprezintă o piață mare pentru exporturile țărilor în care BERD este prezentă, volumul comerțului cu bunuri ce ar putea fi afectat în cazul unui Brexit fără acord este relativ mic în termeni de producție internă. Valoarea adăugată produsă intern și exportată către Marea Britanie se ridica, în medie, la 0,9% din producția totală a țărilor BERD în 2015. Apariția unor probleme în termeni de exporturi ar putea avea un impact mai puternic asupra unor țări precum Cipru (1,9%), Lituania (1,3%), Ungaria (1,3%) și Polonia (1,2%). Aceste efecte ar fi relativ mici pentru Croația (0,5%) și România (0,7%).

Pentru a afla care este efectul potențial al unui Brexit fără acord, este de asemenea important să ne uităm nu numai la volumul de exporturi directe și indirecte dintre țările în care BERD este prezentă și  Marea Britanie, ci și la integrarea acestor state în lanțurile valorice industriale, pentru a înțelege pe deplin și a analiza impactul eventualelor probleme de natură comercială.

Regatul Unit și țările BERD prezintă, în general, relații relativ slabe pe lanțurile de producție a diverselor bunuri și servicii. Doar 4,7% dintre materiile prime, materialele și produsele semifabricate de care depind exporturile britanice provin din țările BERD și doar 3,3% dintre materiile prime, materialele și produsele semifabricate de care depind exporturile țărilor BERD provin din Regatul Unit.

În termeni absoluți, exporturile firmelor britanice care înglobează materii prime, materiale și produse semifabricate importate totalizează o valoare adăugată de 103 miliarde de dolari (15% din total) în 2015, importurile provenite din țările BERD contribuind cu 4,8 miliarde de dolari la realizarea acestor bunuri și servicii. Din această sumă de 4,8 miliarde de dolari, Polonia și Turcia au fost țările cu cel mai mare volum de inputuri vândute către Regatul Unit, fiecare furnizând bunuri și servicii în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Totodată, în 2015, țările BERD au importat din Marea Britanie materii prime, materiale și produse semifabricate în valoare de 7,5 miliarde de dolari pentru exporturi ulterioare. Polonia (2,1 miliarde de dolari), Ungaria (1,2 miliarde de dolari) și Turcia (1,1 miliarde de dolari) înregistrează cele mai mari volume. Aceasta reprezintă în termeni relativi doar 3,3% din totalul valorii adăugate exportate a țărilor BERD, în timp ce țări precum Cipru (10%), Grecia (3,9%) și Polonia (3,8%) se bazează într-o măsură mai mare pe materiile prime, materialele și produsele semifabricate britanice pentru producția lor de export.

La nivel sectorial, țările BERD contribuie atât cu bunuri (2 miliarde de dolari), cât și cu servicii (de dolari 2,4 miliarde de dolari), în principal pentru exporturile sectorului de producție britanic. Țările  BERD furnizează către Marea Britanie materii prime, materiale și produse semifabricate, în principal pentru industria chimică, a metalelor și a transporturilor și servicii pentru comerț cu ridicata, logistică și servicii pentru firme. O mare parte din aceste intrări sunt utilizate în sectorul de producție a echipamentelor pentru transporturi (industria auto), contabilizând 25% din totalul importurilor britanice din țările BERD (1,1 miliarde de dolari) în 2015. Importurile de servicii din țările BERD către Regatul Unit sunt mai mari ca pondere în exporturile industriei britanice de transport prin intermediul lanțurilor valorice.

În mod similar, din perspectiva lanțului valoric al țărilor BERD, serviciile britanice au un rol important pentru exporturile de bunuri ale țărilor BERD. Exporturile britanice de servicii către țările BERD în principal (4,5 miliarde de dolari din cele 7,5 miliarde de dolari), provin, în special, din activități de servicii de afaceri care constau în activități profesionale, științifice, tehnice, administrative și de sprijinire a activităților de servicii, reprezentând aproximativ 19% din totalul exporturilor britanice de de servicii în țările BERD (1,4 miliarde de dolari). Mai mult, 17% (1,3 miliarde dolari SUA) din toate exporturile britanice către țările BERD au fost utilizate în 2008 pentru a produce bunuri ce au fost apoi exportate în industria mijloacelor de transport, cu 15% (1,2 miliarde de dolari) în produsele chimice  și 11% (0,8 miliarde de dolari) în industria electronică.

Exporturi Marea Britanei – România Exporturile britanice de bunuri și servicii către România totalizau aproximativ jumătate de miliard de dolari în 2015 și reprezentau circa 3,8% din totalul importurilor românești utilizate în producția de export a României. Din acestea, cele mai multe exporturi britanice utilizate în economia românească se îndreptau spre industria mijloacelor de transport (66,4 milioane dolari), urmată de industria chimică (31 milioane dolari); în servicii, cele mai multe „inputuri” venite din Regatul Unit se îndreptau spre comerțul angro și domeniul serviciilor financiare. În ceea privește contribuția românească la exporturile britanice, cele mai multe importuri realizate de Regatul Unit din România contribuiau la exporturile britanice din domeniul serviciilor logistice (323,6 milioane dolari), al comerțului cu ridicata (28,3 milioane dolari) și al producției industriei chimice (29,9 milioane dolari). Totodată, cele mai multe exporturi românești către economia britanică mergeau către industria auto (79,4 milioane USD), industria textilelor (69,4 milioane USD) și industria chimică (59,6 milioane USD).  

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele