Sonda Hayabusa-2 a preluat cu succes rocă de pe asteroidul Ryugu

93
2 minute de lectură

Sonda japoneză Hayabusa-2 a aterizat cu succes pe asteroidul Ryugu, aflat la o distanță de 300 de milioane de kilometri de Terra, pentru a colecta mostre de rocă ce ar putea include indicii despre formarea Sistemului Solar.

Contactul cu asteroidul a fost primit cu urale în camera de control a agenției spațiale japoneze, JAXA, relatează BBC.

Este al doilea contact al sondei Hayabusa-2 cu Ryugu. Sonda a mai preluat mostre de rocă în februarie.

După ce a provocat o explozie pe suprafața asteroidului, sonda a revenit pentru a prelua noile mostre. Provenind din interiorul asteroidului, mostrele au avut o expunere limitată la condițiile dure ale spațiului cosmic, putând astfel să furnizeze date importante despre originile Sistemului Solar.

Hayabusa-2 va aduce mostrele prelevate pe Pământ undeva în cursul anului viitor.

Relicvă de acum 4,5 miliarde de ani

Ryugu aparține unui tip primitiv de rocă spațială rămasă din perioada de formare a Sistemului Solar. În aceste condiții, asteroidul poate conține indicii despre condițiile și chimia de la acea vreme, cu aproximativ 4,5 miliarde de ani în urmă.

Hayabusa-2 și-a început drumul către Ryugu în 2014, fiind lansată de la baza Tanegashima, în Japonia.

Ryugu este o rocă având diametrul de aproximativ 900 de metri, la o distanță de circa 290 de milioane de kilometri de Terra. În general, asteroizii sunt materiale rămase din timpul formării Sistemului Solar. Între altele, se crede că aceste roci conțin compuși chimici ce ar fi putut fi esențiali pentru apariția vieții pe Pământ.

Asteroizii pot conține apă, compuși organici (bogați în carbon) și metale prețioase. Datorită acestui ultim element, mai multe companii analizează posibilitatea mineritului pe asteroizi.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele