Spania anchetează posibila implicare a Rusiei în incidentele separatiste din 2017

176
2 minute de lectură

Urmăriți-ne și pe Facebook

O instanță din Spania a deschis o anchetă pentru a afla dacă Unitatea 29155, o organizație rusă de spionaj, a desfășurat activități menite să destabilizeze Catalonia în perioada referendumului din 2017 privind independența acestei regiuni, au declarat surse din Poliție pentru cotidianul El País, preluat de Mediafax.

Ancheta nu este momentan una publică și a fost deschisă la solicitarea unui judecător de la Audiencia Nacional, una dintre cele mai înalte instanțe din Spania.

Unitatea 29155, despre care există informații că ar avea legături strânse cu Kremlinul, este suspectată de mai multe activități de destabilizare în mai multe state europene. Instanța investighează acțiunile Unității 29155 în perioada referendumului din Catalonia din 2017. Potrivit surselor din Poliție citate de El País, în acest moment ancheta este „confidențială”.

Unitatea 29155 a ajuns în atenția opiniei publice în octombrie 2018, când The New York Times a publicat o anchetă privind implicarea membrilor acestei organizații în diverse evenimente cu impact major la nivel mondial. Mai mulți membri ai Unității au fost implicați în otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Yulia, în martie 2018.

Dea asemenea, organizația ar mai fi fost implicată și în tentativa de lovitură de stat din 2016 din Muntenegru, dar și în campanii repetate de destabilizare a Republicii Moldova. Kremlinul a negat în repetate rânduri că ar fi avut legătură cu aeste evenimente. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele