Standard & Poor’s: leul e stabil de la sfârșitul lui 2016, dar e supraevaluat

97
3 minute de lectură
Foto: Agerpres

Leul a rămas stabil în ciuda presiunilor și a dezechilibrelor, dar rămâne o monedă supraevaluată, susținută prin intervențiile băncii centrale, arată raportul agenției de evaluare financiară Standard & Poor’s.

Agenția consideră că inflația va atinge 4% și că mediul inflaționist se va concentra pe politica monetară, „din cauza nevoii de a ancora ferm așteptările inflației”. Cursul de schimb, ar arăta datele, a rămas stabil de la sfârșitul anului 2016, doar că reiese o supraevaluare din indicatorii ajustați la salarii.

Standard & Poor’s mai notează că Banca Națională a României a contracarat deprecierea leului prin intervenții pe piața valutară externă, mai ales în luna noiembrie, prin diferența netă de rezerve. Misiunea băncii ar fi complicată de un eșec al ancorării politicilor fiscale. „De-a lungul anului 2019, BNR-ul a insistat că o corecție a ratei de schimb, ca modalitate de a manevra deficitul extern, nu se află pe masă. Ne așteptăm ca BNR-ul să susțină credibilitatea politicii monetare, să ancoreze așteptările de inflație și să păstreze rezervele de valută străină la un nivel solid”, susține agenția.

Scenariul de bază prognozat ar fi o corecție controlată a ratei de schimb în 2021, „din moment ce perspectivele consolidării fiscale rămân incerte”. În plus, „volatilitatea crescută a ratei de schimb ar putea avea repercursiuni grave asupra bilanțurilor sectoarelor public și privat, mai ales deoarece aproximativ jumătate din datoriile guvernului României sunt în valută străină. Mai mult, se estimează că 40% din depunerile sectorului financiar sunt în valută străină, precum și în jur de o treime din împrumuturile din cadrul sectorului”.

În schimb, economiștii de la Standard & Poor’s sunt optimiști în ceea ce privește sectorul bancar, deținut în majoritate de bănci străine. „Raportul împrumuturi-depozite a scăzut la aproape 80% la finele anului 2018, față de vârful de 137% din 2008. Creșterea creditării a rămas pozitivă pentru ultimii doi ani, cu o creștere puternică a împrumuturilor către gospodării și a împrumuturilor în lei, deși tendința aceasta a intrat de curând în descreștere. Creditele neperformante au scăzut la mai puțin de 5% din totalul împrumuturilor până în 31 decembrie 2018, de la peste 21% la mijlocul anului 2014. Coeficienții de lichiditate și solvență au rămas accentuați, iar băncile și-au păstrat profitabilitatea, în pofida ratelor scăzute ale dobânzilor”.

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele