Statele Unite și Marea Britanie cer companiei Facebook renunțarea la planul de criptare a mesajelor

14
2 minute de lectură
MENLO PARK, CA - JUNE 20: Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks during a press event at Facebook headquarters on June 20, 2013 in Menlo Park, California. Facebook announced that its photo-sharing subsidiary Instagram will now allow users to take and share video. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)
Foto: Getty Images

Autoritățile de la Washington și de la Londra se opun, într-o scrisoare comună, inițiativei Facebook de a cripta mesajele dintre utilizatorii rețelei sociale, în încercarea de a contracara fenomenele de terorism și abuz împotriva copiilor, relatează site-ul agenției Reuters, informează MEDIAFAX.

În contextul anunțului făcut de compania Facebook Inc. de a aplica metoda „end-to-end” de criptare a mesajelor dintre utilizatorii săi, care presupune accesarea conținutului conversațiilor doar de către participanții acestora, autoritățile de la Washington și de la Londra cer renunțarea la acest demers, sub intenția lor de a reduce și combate fenomenele de terorism și de abuz asupra copiilor.

Cele două state își propun semnarea unui acord special care ar permite forțelor de ordine să solicite companiilor de tehnologie accesul la conținutul mesajelor care implică suspecți de terorism sau abuz împotriva copiilor, într-un timp mult mai scurt.

În urma aplicării acestui demers legislativ, forțele de ordine ar putea obține informații în săptămâni, chiar zile, comparativ perioadelor actuale de așteptare de șase luni, până la doi ani.

Acordul celor două state va fi anunțat împreună cu o scrisoare deschisă, adresată directorului executiv al companiei, Mark Zuckerberg, în care se va solicita suspendarea planurilor privind dezvoltarea tehnologiei de criptare a mesajelor.

Compania Facebook a afirmat, prin intermediul unui comunicat public, că se va opune cu vehemență „eforturilor guvernamentale de a construi instrumente de obținere a informațiilor”, care ar submina securitatea și intimitatea utilizatorilor.

În realitate, acordul bilateral îi va permite Marii Britanii accesarea directă a informațiilor de la companiile tehnologice americane care dețin informații despre suspecții implicați în investigațiile pe care autoritățile britanice le demarează, fără a mai fi nevoie să obțină aceste informații prin intermediul forțelor de ordine ale Statelor Unite.

Un demers similar este realizat și de către Australia, care solicită renunțarea la același mecanism „end-to-end”, de criptare a conversațiilor.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele