Stați pe scaun la locul de muncă? Sunteți unul din cei 39% europeni care fac acest lucru

38
2 minute de lectură

Aproape patru din zece persoane (39%) angajate în Uniunea Europeană (UE) în 2017 și-au desfășurat activitatea stând jos. În acest procent sunt incluși lucrătorii din birouri care folosesc în minca lor calculatoarele, personalul din centrele de apel și conducătorii auto, arată un comunicat Eurostat.

Alți 30% dintre lucrătorii din UE au avut locuri de muncă care implică, în cea mai mare parte, eforturi fizice moderate, cum ar fi repararea autovehiculelor, asistența medicală, instalațiile sanitare și transporturile ușoare.

Unul din cinci lucrători din UE (20%) au petrecut cea mai mare parte a timpului de la lucru în picioare. Printre aceștia se numără profesorii sau asistenții de vânzări din magazine.

Ceilalți angajați au avut locuri de muncă care implică cea mai mare parte a forței de muncă sau care sunt foarte solicitante din punct de vedere fizic, cum ar fi lucrările grele de construcție, încărcarea și săpatul.

Diferențe între diferitele state membre

Majoritatea persoanelor angajate în Olanda (55%), Germania (54%) și Luxemburg (52%) și-au petrecut timpul de lucru în cea mai mare parte, stând pe scaun.

Aproape jumătate din forța de muncă din Lituania (50%) și Grecia (46%) se aflau în posturi care implică, în cea mai mare parte, eforturi fizice moderate.

În ceea ce privește ocupațiile care implică lucrul în picioare, Spania (43%) și România (36%) au cea mai mare parte a forței de muncă din UE în această categorie.

Cele două state membre UE cu cea mai mare parte a persoanelor angajate în locuri de muncă solicitante fizic au fost Grecia (22%) și Polonia (16%).

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele