Donald Trump, „dezamăgit“ de Coreea de Nord

20
2 minute de lectură

Președintele american, Donald Trump, a declarat ieri că ar fi „dezamăgit“, dacă informațiile privind reconstruirea unei stații nucleare din Coreea de Nord ar fi confirmate, relatează BBC.

Conform unor imagini din satelit analizate de cercetătorii americani, Administrația de la Phenian a început reconstruirea unei stații nucleare care se oprise din funcționare ca parte a promisiunii de denuclearizare a Coreei de Nord. Președintele Trump a spus că este prea devreme pentru a confirma informația.

„Aș fi foarte dezamăgit dacă acest lucru s-ar întâmpla. Este un raport prematur. Aș fi foarte dezamăgit de liderul Kim Jong-Un, nu cred că voi avea motiv, dar vom vedea ce se întâmplă. Vom cerceta“, a declarat Donald Trump.

Lucrările de desființare a stației nucleare Sohae au început anul trecut, decizia fiind considerată o concesie din partea Administrației de la Phenian. Stația a fost folosită pentru lansări de sateliți și teste de motoare de rachete, nu și pentru lansări de rachete balistice.

Summitul celor doi lideri din Vietnam s-a întrerupt săptămâna trecută fără semnarea unui acord și fără un plan pentru o a treia întâlnire.

Cele două părți au oferit explicații diferite pentru încheierea bruscă a summitului din Vietnam. Donald Trump a transmis că Administrația de la Phenian dorea ridicarea completă a sancțiunilor, lucru pe care nu a putut să îl accepte.

Ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, a transmis că Administrația de la Phenian a cerut o ridicare parțială a sancțiunilor în schimbul desființării centrului nuclear Yongbyon, cel mai important din Coreea de Nord.

Pe de altă parte, Igor Morgulov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, se va întâlni la 14 martie, la Moscova, cu omologul său nord-coreean, Im Chon-il, a informat astăzi o sursă din cadrul Ministerului rus de Externe, citată de Mediafax.

Ministrul rus de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat la sfârșitul lunii februarie că Statele Unite au cerut sfatul Rusiei în legătură cu întrevederea între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele