SUA au atacat cibernetic Iranul

81
3 minute de lectură

Statele Unite au lansat joi un atac cibernetic împotriva sistemelor de lansare a rachetelor din Iran, în timp ce preşedintele Donald Trump a anulat în ultimul moment un atac militar, anunță Mediafax, preluând BBC, care citează rapoarte oficiale americane dezvăluite sâmbătă de presa de peste Ocean.

Potrivit Washington Post, sistemele computerizate vizate de atacurile cibernetice controlează lansatoarele de rachete şi rețeaua de sateliți ai Iranului. De asemenea, atacurile cibernetice s-au îndreptat și împotriva sistemelor unei reţele de spionaj iraniene însărcinată cu supravegherea trecerii navelor prin strâmtoarea Ormuz , conform Yahoo! News.

Atacul cibernetic a fost un răspuns la doborârea dronei americane, precum şi la atacurile asupra petrolierelor pentru care SUA au învinuit Iranul, relatează New York Times.

Sâmbătă, Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a avertizat că Iranul şi-a intensificat propriile atacuri cibernetice asupra SUA.

Christopher Krebs, directorul Agenţiei de Securitate Cyber, a declarat că s-au intensificat “activităţile cibernetice rău intenţionate” împotriva firmelor şi agenţiilor guvernamentale din SUA de către “actorii ai regimului iranian”.

Iranul a încercat, de asemenea, printr-o serie de atacuri cibernetice să dea peste cap sistemele informatizate navale americane, potrivit Washington Post.

În 2010, Teheranul a acuzat Statele Unite şi Israelul că, în plină criză legată de programul nuclear iranian, au creat puternicul virus informatic Stuxnet, care a infectat mai multe mii de calculatoare şi a blocat centrifugele utilizate pentru îmbogăţirea uraniului.

Statele Unite au impus de asemenea sancţiuni Iranului, descrise de Donald Trump ca fiind “majore”. Președintele SUA a subliniat că sancţiunile au fost necesare pentru a împiedica Iranul să obţină arme nucleare, iar presiunea economică ar putea fi menţinută în continuare dacă Teheranul nu ia măsuri.

Statele Unite nu vor permite Iranului să se doteze cu arme atomice, a declarat sâmbătă preşedintele Donald Trump, subliniind că, dacă Teheranul acceptă această condiţie, el va fi “cel mai bun prieten”, relatează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Figaro.

“Nu vom permite Iranului să se doteze cu arme nucleare; când vor accepta acest lucru, vor fi o ţară bogată, vor fi fericiţi în totalitate, iar eu le voi fi cel mai bun prieten. Sper că aşa va fi”, a declarat Donald Trump, sâmbătă, la Casa Albă.

Anterior, Donald Trump a afirmat, într-un interviu acordat NBC, că nu vrea război cu Iranul, semnalând intenţia de a purta negocieri cu liderii de la Teheran.

Donald Trump a declarat, vineri, că pregătise un atac asupra Iranului, dar l-a anulat în ultimul moment, pentru a evita producerea de victime.

Administraţia de la Washington a cerut organizarea unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei cu Iranul, acuzat că a doborât o dronă militară americană.

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, vineri, că drona militară a Statelor Unite care a fost doborâtă era escortată de un avion în care erau zeci de militari americani, subliniind că au evitat atacarea celui de-a doua aeronave. Gardienii Revoluţiei din Iran afirmă că drona militară americană ar fi pătruns în spaţiul aerian iranian, dar Comandamentul Central din SUA (CENTCOM) susţine că aparatul de zbor se afla în spaţiul aerian internaţional, deasupra Strâmtorii Hormuz. Iranul este acuzat şi de atacarea unor petroliere, în Golful Oman şi în Strâmtoarea Hormuz.

Administraţia din Iran a avertizat, sâmbătă, Statele Unite că armata iraniană va reacţiona “ferm” la orice agresiune militară, în contextul tensiunilor dintre Teheran şi Washington.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele