SUA aduce noi trupe în Orientul Mijlociu, după atacul care a vizat ambasada sa de la Bagdad

76
4 minute de lectură
Sursa: pixabay.com

Aproximativ 750 de soldați americani urmează să fie dislocați imediat în Orientul Mijlociu ca răspuns la un atac asupra ambasadei SUA la Bagdad de către susținătorii unei miliții susținute de Iran, a declarat, miercuri, secretarul apărării american, Mark Esper.

Mii de susținători ai Forțelor Populare de Mobilizare -FPM (una dintre principalele forțe armate care au luptat în Irak împotriva Statului Islamic), mulți fluturând steagurile miliției și unii purtând uniformele și însemnele militare ale acesteia, au atacat marți ambasada SUA de la Bagdad.

Pușcașii marini americani care asigurau paza ambasadei au ripostat cu gaze lacrimogene și grenade cu efect acustic și luminos pentru a-i dispersa pe protestatarii care se apropiaseră la câțiva metri de ambasadă. Unii dintre cei care au reușit să ajungă în ambasadă în zona de primire a vizitatorilor au dat foc la recepție și au aruncat cu pietre în clădirea ambasadei.

Secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat că a autorizat desfășurarea imediată a aproximativ 750 de soldați în zona de operațiune a Comandamentului Central din Orientul Mijlociu, așa cum a ordonat președintele american Donald Trump.

„Aproximativ 750 de soldați se vor deplasa în regiune imediat, iar forțe suplimentare sunt pregătite a fi desfășurate în următoarele câteva zile. Această desfășurare este o acțiune adecvată și de precauție întreprinsă ca răspuns la creșterea nivelului de amenințări împotriva personalului și a facilităților SUA din zonă, cum am asistat astăzi la Bagdad ”, a declarat într-o postare pe Twitter Secretarul Apărării al SUA.

„Statele Unite își vor proteja oamenii și interesele oriunde în lume.”

Atacul de marți asupra ambasadei SUA a fost un răspuns la atacurile aeriene ale forțelor americane, de duminică, asupra locațiilor aparținând Kataib Hezbollah, o miliție care compune FPM. Raidul care a avut loc în Al-Qaim, aproape de granița cu Siria, a ucis cel puțin 25 de membri ai grupului. Bombardamentele aviației americane au fost efectuate în urma unor atacuri asupra bazelor care găzduiesc forțele americane din Irak – cel mai recent, fiind atacul cu rachete asupra bazei militară K-1 din Kirkuk, de duminică și în care a fost ucis un contractor civil american și au fost rănite mai multe persoane de naționalitate americană și irakiană care își desfășurau activitatea în cadrul bazei.

Dislocarea unui batalion de infanterie din cadrul Forței de Răspuns Rapid (FRR) din Divizia a 82-a aeriană este răspunsul SUA la ultimele evenimente din regiune, respectiv la atacurile asupra ambasadei și a bazei K-1, potrivit Esper. Trupele suplimentare ar putea fi dislocate în zonă în următoarele zile, a adăugat el.

Oficiali americani sub rezerva anonimatului au declarat pentru Reuters că noile forțe vor fi staționate în Kuweit și că până la alți 4.000 de militari vor fi dislocați în zilele următoare. Un număr nespecificat de pușcași marini americani au fost dislocați în Irak, din Kuweit, marți seară.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat miercuri că atacul de marți asupra ambasadei SUA „nu trebuie confundat cu eforturile legitime ale protestatarilor irakieni care protestează în stradă din octombrie și care își doresc să pună capăt corupției exportate în țara lor de regimul iranian.”.

În noiembrie, protestatarii au incendiat consulatul iranian din orașul Najaf și, săptămâni întregi, au înconjurat Green Zone, zona foarte bine păzită a Bagdadului, unde își au sediul Parlamentul și Guvernul.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele