SUA au sechestrat o navă nord-coreeană

43
3 minute de lectură

Statele Unite au plasat sub sechestru o navă cargo nord-coreeană, susținând că țara comunistă încalcă sancțiunile impuse regimului de la Phenian, dar și rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, a anunțat Departamentul de Justiție de la Washington, citat de CNN.

Situația ar putea accentua tensiunile dintre cele două țări în momentul în care Statele Unite fac eforturi pentru a convinge Coreea de Nord să abandoneze programul nuclear militar. Negocierile dintre Washington și Phenian au intrat în impas, după ce summitul ce a avut loc în Vietnam în luna februarie s-a întrerupt fără semnarea unui acord.

Potrivit Departamentului american de Justiție, nava sechestrată transporta cărbune pe care Coreea de Nord îl vindea către alte țări, între care China. Potrivit Statelor Unite și ONU, Phenianul folosește banii obținuți din vânzarea cărbunelui pentru finanțarea programelor nucleare militare și a rachetelor balistice.

Sechestrarea navei face parte din campania Statelor Unite de a exercita „presiune maximă“ asupra autorităților de la Phenian, se arată într-un comunicat al Departamentului Justiției.

Trump: Phenianul nu este pregătit să negocieze

După ce regimul nord-coreean a testat joi o serie de rachete, președintele american, Donald Trump, a spus că nu crede că regimul de la Phenian este gata să negocieze cu Washingtonul, deși Coreea de Nord susține că vrea acest lucru, informează CNBC.

„Analizăm foarte serios situația. Erau rachete mai mici, erau rachete cu rază scurtă de acțiune“, a declarat Trump. „Nimeni nu e mulțumit de asta, dar analizăm bine și vom vedea“, a adăugat liderul de la Casa Albă. „Relația continuă, dar vom vedea ce se întâmplă. Vor să negocieze, vorbesc despre negociere. Dar nu cred că sunt gata să negocieze“, a subliniat Trump.

Phenianul plusează

Coreea de Nord a efectuat un exerciţiu de trageri cu rachete cu rază lungă de acţiune ce a fost supervizat personal de liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, a transmis agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

„La postul de comandă, liderul suprem Kim Jong-un a fost informat despre planul exercițiului de atac cu diverse mijloace cu rază lungă de acțiune și a dat un ordin de inițiere a exercițiului“, a relatat KCNA.

Agenția nu a clarificat ce înseamnă exercițiu „de atac la mare distanță“, în condițiile în care autoritățile militare de la Seul au comunicat că informațiile disponibile indică faptul că forțele nord-coreene au lansat două rachete cu rază scurtă de acțiune, care au zburat 420, respectiv 270 de kilometri.

În urma testului, Kim Jong-Un a declarat că „pacea și securitatea autentică a țării sunt garantate doar cu ajutorul unei forțe fizice puternice capabile să apere suveranitatea“.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele