SUA cred că Iranul este implicat în sabotarea navelor din Golful Oman

56
1 minut de lectură

Anchetatorii americani cred că Iranul sau grupări susținute de Teheran au folosit explozibili pentru a avaria patru nave în largul Emiratelor Arabe Unite. Experții militari americani trimiși să investigheze incidentul au observat avarii majore la structura externă a fiecărei nave, relatează BBC.

Incidentul a tensionat și mai mult relațiile dintre Statele Unite și Iran, care are o frontieră la strâmtoarea Ormuz, ce asigură legătura între Golful Persic și Golful Oman.

Aproximativ o cincime din petrolul utilizat la nivel mondial este transportat prin strâmtoarea Ormuz. Luna trecută, Iranul a amenințat că va închide strâmtoarea, dacă nu i se va permite să o exploateze naval.

Avertismentul Teheranului vine în condițiile în care Statele Unite au decis să încheie excepțiile acordate unor importatori majori de petrol de la sancțiunile impuse Iranului.

Echipa de investigatori a descoperit găuri de mari dimensiuni în toate cele patru nave afectate, considerând că acestea au fost provocate de explozii, potrivit unei surse oficiale care nu a vrut să fie identificată.

Două dintre navele afectate sunt saudite, o alta se află sub pavilion al Emiratelor Arabe Unite, iar a patra este norvegiană.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele