SUA le cere aliaților să blocheze Huawei

45
2 minute de lectură

Administraţia Donald Trump a lansat de circa un an o campanie prin care îndeamnă ţările aliate, în principal pe cele din cadrul NATO, să contracareze activităţile Huawei şi ale altor companii chineze, în contextul competiţiei geostrategice, scrie cotidianul The New York Times.

Săptămâna trecută, ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a întreprins o vizită la Washinton, una dintre chestiunile abordate fiind implicarea companiei chineze în construirea noii generații de rețele 5G. Executivul britanic va trebui să pună în balanță pe de-o parte relațiile cu Beijingul, pe de alta solicitările Administrației Trump.

Marea Britanie nu este singurul aliat al SUA care resimte aceste presiuni. Guvernul polonez se confruntă cu insistențele SUA de a opri compania Huawei să construiască a cincea generaţie de reţea de telecomunicaţii. Oficiali din cadrul Administraţiei Trump au sugerat că viitoarele decizii privind staţionarea trupelor americane – inclusiv perspectiva unei baze permanente denumite „Fort Trump“ – ar putea depinde de hotărârea Poloniei în acest caz.

Oficiali americani s-au deplasat anul trecut în Germania, unde este nucleul uriaşei reţele de fibră optică a Europei şi unde compania Huawei vrea să construiască releele sistemului. „Orice profit economic oferit de utilizarea tehnologiei companiei chineze este depăşit de ameninţările de securitate la adresa alianţei NATO“, a fost mesajul delegației americane.

Totodată, președintele Donald Trump, ia în calcul declararea stării de urgență la nivel național, fapt ce ar duce la interzicerea utilizării, de către companiile americane, a echipamentelor de telecomunicații produse de companiile chineze Huawei și ZTE, relata recent Daily Mail, citând trei surse apropiate Casei Albe.

Dacă s-ar pune în aplicare, măsura ar fi ultimul pas în demersul administrației Trump de a elimina din Statele Unite companiile Huawei Technologies Cos Ltd și ZTE Corp. Conform Statelor Unite, cele două organizații își pun echipamentul în slujba Guvernului chinez pentru a-i spiona pe americani.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele