SUA renunță la derogările acordate sancțiunilor pentru activitățile nucleare din Iran

13
2 minute de lectură
Centrala nucleară Fordow, Iran

Urmăriți-ne și pe Facebook

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a transmis luni că nu va mai acorda derogări de la sancțiunile impuse activității centralei nucleare Fordow din Iran, după ce Teheranul a anunțat reluarea procesului de îmbogățire cu uraniu la această bază, relatează site-ul agenției Reuters, preluat de Mediafax.

„Cantitatea legală de îmbogățire cu uraniu în cel mai mare stat care sponsorizează teroarea este zero…Nu este niciun motiv legitim pentru reluarea îmbogățirii cu uraniu de către Iran la fostul loc clandestin”, a declarrat Mike Pompeo în cadrul unui reportaj.

Organul ONU responsabil cu monitorizarea activităților nucleare și însuși statu iranian au comunicat, în această lună, reluarea de către autoritățile de la Teheran a îmbogățirii cu uraniu în cadrul locației, ascunsă multă vreme de iranieni.

În timp ce statele europene au încercat să mențină în vigoare Acordul nuclear din 2015, Iranul a făcut demersuri pentru distanțarea față de prevederile acestuia, ca urrmare a retragerii Statelor Unite din rândul statelor semnatare. Conform Acordului, Iranul trebuie să renunțe la programul de îmbogățire cu uraniu în schimbul anulării sancțiunilor internaționale impuse, iar baza Fordow să fie transformată într-un centru pentru tehnologie, fizică și putere nucleară.

În pofida anunțului de retragere din cadrul Acordului, administrația Donald Trump a oferit iranienilor derogări de la sancțiuni care au permis companiilor străine realizarea de acțiuni împotriva proliferării nucleare în Iran; inclusiv cea rusească, Rosatom. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele