SUA sancționează o rețea extinsă de firme, nave și persoane care ar fi susținute de Iran

44
2 minute de lectură

Statele Unite au sancționat, miercuri, o rețea extinsă de firme, nave și persoane despre care se presupune că sunt susținute de Gardienii Revoluției Islamice din Iran, care a furnizat Siriei petrol în valoare de zeci de milioane de dolari prin încălcarea sancțiunilor americane, potrivit Mediafax, care citează Reuters.

Pe lista persoanelor se află un fost ministru iranian al Petrolului și fiul acestuia, a anunțat Departamentul Trezoreriei SUA într-un comunicat.

Au fost, de asemenea, afectate filialele unei firme indiene cu interes pentru Adrian Darya, petrolierul iranian care a trecut în Marea Mediterană de la eliberarea acesteia de către autoritățile din Gibraltar în luna iulie, se mai arată în comunicat.

Biroul de control al activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei a înghețat orice active din Statele Unite ale entităților desemnate și, în general, a interzis cetățenilor sau companiilor din SUA să facă afaceri cu acestea.

Departamentul a spus că Qods Force, brațul paramilitar și de spionaj străin de elită al IRGC, și Hezbollah, mișcarea miliției libaneze susținute de iranieni, au profitat financiar prin furnizarea de petrol și produse petroliere iraniene, mai ales către Siria, care doar în această primăvară au fost în valoare de mai mult de 750 milioane dolari.

„Acțiunea Trezoreriei împotriva acestei rețele de petrol extinse explică în mod clar faptul că cei care achiziționează petrol iranian sprijină direct militanții și brațul său terorist din Iran, Forțele IRGC-Qods”, a transmis secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, în comunicat.

Petrolierul iranian Adrian Darya 1, care anterior a purtat numele Grace 1, a cărui sechestrare a fost cerută de SUA, se îndreaptă spre Liban, a declarat vineri ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, însă autoritățile de la Beirut au transmis că nu au informații despre acest lucru.

Petrolierul iranian, care a fost eliberat în augut după ce a fost sechestrat timp de o lună de autorităţile din regiunea britanică Gibraltar, pe baza suspiciunilor că ar fi încălcat sancţiunile UE impuse Damascului, privind interdicția de a livra petrol Siriei.

Cazul a atras reacţia vehementă a Iranului, care a capturat o navă comercială britanică în Strâmtoarea Ormuz.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele