SUA și Turcia înființează un centru operațional comun pentru nord-estul Siriei

44
2 minute de lectură

Statele Unite și Turcia au ajuns miercuri la un acord privind înființarea unui centru operațional comun cu scopul de a crea o zonă de securitate în regiunea de nord-est a Siriei, potrivit Reuters, preluat de Mediafax.

Decizia a fost luată după trei zile de negocieri între reprezentanți ai celor două țări, în contextul în care Ankara a anunțat recent că intenționează să lanseze o operațiune militară în nordul Siriei, într-o zonă controlată de forțele kurde.

Zona de securitate care ar urma să fie înființată va cuprinde o regiune controlată în mare parte de forțele kurde YPG, organizație pe care Ankara o consideră grupare teroristă care amenință securitatea în regiune. Turcia a solicitat în repetate rânduri ca Statele Unite să întrerupă legăturile cu această grupare.

Turcia a lansat în ultimii trei ani două operațiuni militare în nordul Siriei împotriva forțelor YPG și a grupării Stat Islamic, iar duminică președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că lansarea unei a treia misiuni în regiune este iminentă. În replică, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat că orice operațiune turcă în nordul Siriei este „inacceptabilă”, iar Statele Unite vor preveni incursiunile unilaterale.

Statele Unite și Turcia au anunțat miercuri că au ajuns la un acord cu privire la „implementarea rapidă a unor măsuri pentru a răspunde preocupărilor Turciei în privința securității” și că zona de securitate va fi „un coridor de pace”. Cele două state au mai informat că zona de securitate care va fi înființată le va permite sirienilor care au fost nevoiți să se refugieze în alte state să revină în țară.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele