Substituirea produselor din lapte cu grăsimi vegetale este o practică încă răspândită

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au continuat în perioada ianuarie-martie 2019 activitățile de control privind corectitudinea practicilor comerciale legate de utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, arată un comunicat de presă al MADR.

11
2 minute de lectură

Acțiunile s-au desfășurat atât în Municipiul București, cât și în toate municipiile reședință de județ și au urmărit verificarea conformității denumirii produselor alimentare ce se comercializează, în raport cu înscrisurile de compoziție din sistemul de etichetare, precum și respectarea legislației în vigoare privind normele sanitar-veterinare și siguranța alimentară.

Au fost verificate 708 de unități, dintre care: 233 patiserii, 157 cofetării (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast food-uri și 11 magazine alimentare. Din totalul celor 708 unități de alimentație publică verificate, un număr de 285 de unități (40%) au fost depistate că substituie preparatele din lapte cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate (vegetale), concomitent cu dezinformarea consumatorilor.

”În urma verificărilor s-a constatat că printre neregulile care persistă, figurează: utilizarea în procesul de fabricație a unor specialități pe bază de grăsimi hidrogenate în prepararea și comercializarea unor produse de patiserie/cofetărie/fast-food. Produsele finite au fost prezentate consumatorilor ca având în compoziție brânză, telemea de vacă, cașcaval, unt, dezinformând astfel consumatorii cu privire la compoziția acestor produse alimentare. Au fost descoperite și deficiențe privind trasabilitatea produselor, a normelor de igienă și siguranță alimentară,” arată comunicatul de presă al MADR.

În urma controalelor au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.782.200 lei și au fost emise 177 sancțiuni cu avertisment. De asemenea, s-a dispus confiscarea/distrugerea produselor neconforme, suspendarea activității timp de 30 zile, pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare și interzicerea temporară a desfășurării activității în vederea autorizării/remedierii deficiențelor.

”Substituirea produselor lactate cu specialități din grăsimi hidrogenate și dezinformarea consumatorilor creează un prejudiciu de imagine produselor românești de calitate, afectând totodată munca fermierilor români, facilitând astfel dezvoltarea unor ”portițe” pentru activități ilicite și obținerea de profituri majorate în detrimentul consumatorilor,” consideră reprezentanții autorităților implicate în controale.

MADR vede însă și o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, în comparație cu anul 2018, când procentul unităților în care au fost descoperite nereguli s-a situat la un nivel de 74% (față de 40%, din prezent).

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele