
Dezbaterile pe Legea offshore, care asigură cadrul legal de desfășurare a lucrărilor de exploatare a gazelor din Marea Neagră, dar și regimul fiscal, au fost amânate pentru săptămâna viitoare, deși președintele PSD Liviu Dragnea, care este și președintele Camerei Deputaților, dădea recent ca sigur votul final săptămâna aceasta. Liderul social-democraților s-a răzgândit brusc, întrucât după votul din Senat, care aduce legii modificări semnificative față de varianta aprobată în luna iulie, nu s-a arătat nemulțumit.
Deputatul USR Cristina Prună a declarat, pentru Reporter Global, că dezbaterea în Camera Deputaților și votul final au fost amânate pentru săptămâna viitoare întrucât cu puțin timp înainte au fost depuse mai multe amendamente, iar deputații nu au mai avut timp să le citească pe toate.
„Am vorbit cu domnul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și pentru că avantajul României, obținut în cursul lunii iulie, în urma formei finale aprobate de Camera Deputaților pentru legea offshore trebuie menținut, legea nu va fi supusă analizei comisiilor reunite astăzi, urmând să cântărim foarte bine toate implicațiile și influențele asupra bugetului de stat și avantajele pe care trebuie să le conserve statul român”, a declarat, marți, președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu.
USR vrea banii la Pilonul 2 de pensii
Deputații USR Cristina Prună, Claudiu Năsui și Cristian Ghinea au depus, marți, un amendament prin care propun ca veniturile din impozitele și taxele obținute din exploatarea gazelor din Marea Neagră să meargă în investiții în conturile românilor din Pilonul II de pensii. „Vrem ca de redevențe și impozit asupra veniturilor suplimentare datorate de titularii de acorduri petroliere offshore să beneficieze toți românii, prin investiții. Astfel, propunem ca aceste fonduri să meargă în investiții în conturile românilor din Pilonul 2 de pensii și ca administratorii acestor fonduri să investească cel puțin 50% din ele în industria chimică, petrochimică și în energie. Astfel, de aceste fonduri ar beneficia toți românii și ele ar fi orientate către investiții în țara noastră”, susține Cristina Prună.
Deputatul USR a precizat că acești bani nu trebuie să fie aruncați pe fereastră și să ajungă în buzunarele firmelor de casă ale partidelor care să-i cheltuiască pe studii de prefezabilitate și fezabilitate, printr-un Fond special obscur, așa cum este în forma actuală a legii.
„Vrem să ne asigurăm că acești bani colectați la Pilonul 2 vor finanța judicios proiecte viabile din energie (centrale în cogenerare, investiții în infrastructură – regenerabile, extinderea rețelei de conducte de gaz, rețele de transport inteligente pentru energia electrică, stații de reîncărcare cu gaze naturale comprimate, electromobilitate) și petrochimie (industria îngrășămintelor, a maselor plastice, a PVC-ului etc.). Trebuie să fim conștienți și că declinul demografic accentuat va pune o presiune din ce în ce mai mare pe actuala configurație a sistemului public de pensii. Considerăm, așadar, că o asemenea măsură poate fi un element esențial prin care românii pot simți în propriile buzunare beneficiile exploatării gazelor din Marea Neagră. Acești bani nu trebuie să acopere cine știe ce găuri bugetare create de guvernări iresponsabile”, a subliniat Cristina Prună.
„Forma finală o vom discuta săptămâna viitoare. Nu aș vrea să mă pronunț astăzi, pentru că vreau să avem o formă finală după dezbateri cu toți colegii, cu toate forțele politice implicate, însă cu acest mesaj care vine direct de la președinte – menținerea avantajului dobândit de România în cursul lunii iulie. Sunt alte aspecte de detaliu care trebuie avute în vedere, pentru că vedem că în detalii se ascund anumite aspecte și îngrijorări. Noi vrem să evităm îngrijorările, suspiciunile. Toate elementele de detaliu sunt subiectul acestei săptămâni”, a declarat Iulian Iancu.
Forma adoptată de Senat, favorabilă companiilor petroliere
Plenul Senatului a adoptat la începutul săptămânii proiectul Legii offshore cu modificări aduse, tot luni, de senatorii PSD și ALDE. Cel mai important amendament prevede că pentru producția petrolieră din Marea Neagră se aplică actualele redevențe. Un alt amendament important este că pe întreaga perioadă a acordurilor petroliere, adică zeci de ani de acum înainte, regimul de redevențe și regimul fiscal nu se vor modifica. În plus, vor putea fi deduse atât investițiile efectuate până în momentul intrării în vigoare a legii, cât și cele în curs. Aceste modificări sunt considerate favorabile companiilor petroliere care au concesiuni în Marea Neagră.
Printre altele, titularii de acorduri petroliere pentru perimetrele petroliere offshore, inclusiv filialele acestora care aparțin aceluiași grup de interes economic și care desfășoară atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase din aceste perimetre, sunt obligați la calcularea, declararea și plata impozitului asupra veniturilor suplimentare offshore.
Prin venit suplimentar se înțelege diferența dintre prețul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producția internă proprie din perimetrele offshore și prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și non- casnici în anul 2012, respectiv 45,71 lei/MWh, înmulțită cu volumele de gaze vândute din producția internă din perimetrele offshore.
Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor obținute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, așa cum acestea sunt determinate potrivit anexei 2 care face parte integrantă din prezenta lege, impozit din care se deduce valoarea investițiilor în segmentul upstream. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ține seama de prețul de referință stabilit de ANRM pentru calculul redevențelor. Tranzacțiile desfășurate sub prețul de referință se impozitează la prețul de referință. Procentele de calcul al impozitului se calculează pe baza prețurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza unei grile de prețuri, începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum.
Limita maximă a deducerii investițiilor în segmentul upstream nu poate depăși 60% din totalul veniturilor suplimentare.
Valoarea investițiilor este valoarea cumulată a investițiilor în segmentul upstreams, înregistrate în evidența contabilă potrivit reglementărilor legale în vigoare de la intrarea în vigoare a legii, până în luna pentru care se calculează impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore inclusiv, precum și valoarea cheltuielilor aferente investițiilor din programele de lucrări realizate și raportate către ANRM în baza acordurilor petroliere, care au fost înregistrate în evidența contabilă până la data intrării în vigoare a legii, din care se scade valoarea cumulată a impozitelor asupra veniturilor suplimentare offshore calculate, dar nedatorate până în luna respectivă în urma aplicării deducerii pentru investiții.