
Președintele Parlamentului European, Antionio Tajani este așteptat astăzi, la începutul sesiunii plenare, să facă o declarație de susținere a Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror șef european, după ce vineri a declarat că este îngrijorat de punerea sub control judiciar a acesteia.
„S-a menționat subiectul Kovesi. Linia este clară, în sensul în care PE își susține candidatul. În numele Parlamentului European, în numele Conferinței Președinților, președintele (Antonio – n.r.) Tajani va face o declarație. Este de așteptat ca președintele Tajani să facă această declarație miercuri, la începutul sesiunii plenare (ora 15.00, ora României – n.r.)“, au precizat surse din Parlamentul European, citate de Mediafax.
Antonio Tajani va avea discuții cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European despre punerea sub control judiciar a Laurei Codruţa Kovesi. Președintele Parlamentului European a precizat, într-un mesaj pe Twitter, că instituția susține candidatura fostei șefe a DNA pentru funcția de procuror-șef european.
„Îngrijorat de informaţiile despre punerea sub control judiciar a Laurei Codruţa Kovesi, Parlamentul European încă susţine acest candidat pentru funcţia de procuror-şef european. Voi ridica această problemă la întâlnirea de miercurea viitoare cu liderii grupurilor politice din PE“, a scris Antonio Tajani vinerea trecută pe Twitter.
Critici legate de măsura punerii sub control judiciar a Codruței Kovesi au venit și din partea altor eurodeputați. Manfred Weber, candidatul PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, și-a exprimat preocuparea în legătură cu procedurile care o vizează pe fostul procuror-șef al DNA, avertizând că ar putea cere o dezbatere în viitoarea legislatură a Parlamentului European.
Totodată, mai mulţi eurodeputaţi, printre care şi câţiva din conducerea Comisiei LIBE, Judith Sargentini şi Ana Gomes, au criticat, săptămâna trecută, prin mesaje pe Twitter, măsura controlului judiciar dispusă de Secţia de anchetare a magistraţilor în cazul Kovesi.
Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a spus că este crucial ca toţi candidaţii înscrişi pentru şefia Parchetului European, printre care se numără şi Laura Codruţa Kovesi, să fie trataţi corect şi să poată participa la toţi paşii procedurii de selecţie. Potrivit oficialului, CE urmărește „cu mare îngrijorare“ evoluțiile privind statul de drept în România, atrăgând atenția că țara noastră trebuie „să se reîntoarcă pe drumul reformei“ în justiție.
În replică, eurodeputatul ALDE Norica Nicolai a dat un mesaj liderului ALDE european, Guy Verhofstadt, și liderului grupului parlamentar al PPE, Manfred Weber, spunându-le acestora că s-a săturat de dublul lor standard și de faptul că „își permit să dea ordine sistemului de justiție din România“.
De asemenea, euroalesul ALDE Renate Weber a transmis marți o scrisoare către președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și colegilor europarlamentari în care le-a spus că nu mai pot fi acceptate dublul standard și limbajul liderilor europeni, atunci când vine vorba despre statul de drept.
La 27 martie a avut loc a doua rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european, funcție pentru care candidează și Laura Codruța Kovesi, care însă nu s-a finalizat cu o concluzie. Mai urmează două runde de negocieri între echipa PE şi Consiliu, la 4 şi 10 aprilie.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor judeca miercuri, 3 aprilie, contestaţia Laurei Codruţa Kovesi împotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor.