
România e tot mai aproape de declanșarea celebrului Articol 7, cel care ne aruncă în zona de carantină a Uniunii Europene, alături de Polonia și Ungaria.
Declanșarea Articolului 7, care ar duce la impunerea de sancțiuni și suspendarea votului în Consiliul European, ar provoca o deteriorare a situației economice din țară.
Jean Claude Junker și mai mulți reprezentanți ai Comisiei Europene se vor întâlni astăzi pentru a lua în discuție “situația statului de drept” din România. O întâlnire care va avea consecințe directe asupra guvernului condus de Viorica Dăncilă, mai ales că țara noastră se află și la președinția Consiliului Uniunii Europene.
„Juncker și Comisia Europeană trebuie să acționeze pentru garantarea principiilor statului de drept. Colegiul Comisarilor va discuta mâine despre statul de drept în România”, a scris Mina Andreeva, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, ieri, pe Twitter, fiind citată de Mediafax.
Această grabă a Comisiei are legătură, în mod sigur, cu presiunile politice pe care Liviu Dragnea le face asupra lui Tudorel Toader, ministrul Justiției, dar și asupra premierului pentru a adopta ordonanțele de urgență care modifică prevederile Codurilor Penale astfel încât președintele PSD să scape de condamnările penale.
Ieri, după ședința solemnă a Parlamentului României, a existat o întâlnire de trei ore între Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Tudorel Toader și Viorica Dăncilă. Niciunul dintre cei patru oficiali nu au făcut declarații după sfârșitul întâlnirii, dar nu e greu de bănuit că tema discuției a fost cea a ordonanțelor pe care le cere Liviu Dragnea.
La scurt timp după sfârșitul întâlnirii dintre cei patru, de la Bruxelles a venit informația că problema României va fi discutată astăzi în Comisia Europeană.
În plus, joia trecută, între Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, și Viorica Dăncilă, premierul României, a avut loc o discuție telefonică.
Această discuție a fost confirmată de reprezentanții instituției europene.
“Da, confirmăm că joi a avut loc o discuție telefonică privind cele două ordonanțe de urgență. Ambele părți au convenit să continue discuțiile la nivel tehnic”, a afirmat Margaritas Schinas, într-o conferință de presă.
Din această declarație se observă că Frans Timmermans a intervenit de urgență pentru a o opri pe Viorica Dăncilă să adopte cele două noi ordonanțe pe Justiție. Pe moment, strategia a reușit, dar marți, la Parlament, Liviu Dragnea a pornit un nou asalt asupra Guvernului, iar reacția Comisiei Europene nu s-a lăsat prea mult așteptată.
E foarte dificil pentru Viorica Dăncilă să-și asume din postura de prim-ministru activarea Articolului 7 împotriva României. Ea va fi responsabilă pentru toate consecințele juridice, economice și politice provocate de noul statut de “democrație incertă”, iar consecințele nu vor fi puține.
Mai mult, Comisia Europeană accelerează luarea deciziei de a lega accesul la fondurile europene cu starea democrației dintr-un stat membru.
Un astfel de pas făcut de Comisie va produce un dezastru în administrațiile locale care depind de banii din fondurile europene pentru a rezolva multe dintre problemele comunităților.
Deja nu mai e vorba despre o luptă între Liviu Dragnea și o parte a societății române, e vorba de o confruntare directă între președintele PSD și instituțiile europene, o confruntare pe care nimeni n-a câștigat-o până acum.
Cel mai bun exemplu în acest sens e Brexit-ul și haosul politic provocat în Marea Britanie de această încercare de ieșire din UE. Un al doilea exemplu e relația dintre Comisia Europeană și Guvernul Greciei din timpul crizei și cum a fost îmblânzit Alexei Tsipras, premierul socialist al acestei țări, care a ajuns la putere cu o agendă politică profund anti-europeană.
În această confruntare directă, Liviu Dragnea își va pierde rapid mulți aliați și există posibilitatea să se trezească izolat și lipsit de semnificație într-o încleștare pentru care nu e pregătit și pe care nu o înțelege. Una în care va arăta exact ca ieri, în Parlament, în timpul discursului lui Iohannis care critica dur regimul PSD, iar liderul PSD trecea cu viteză de la un sentiment la altul, neștiind cum să reacționeze.