Home Opinii Viorica Dăncilă, quo vadis?

Viorica Dăncilă, quo vadis?

0
Viorica Dăncilă, quo vadis?
7 minute de lectură

Scaunul lui Sorin Grindeanu a început să se clatine la mai puțin de șase luni de când Liviu Dragnea îl conducea la ușa sălii ședinței de guvern, ca un tată care își duce fiul în prima zi de școală și îl lasă, emoționat și nesigur, în fața sălii de clasă; Mihai Tudose, un premier de altă factură, cârtea cam tot după aceeași perioadă la adresa lui Liviu Dragnea; cei doi mărturiseau că au traversat una dintre cele mai mari cumpene a PSD, o cumpănă care se dovedea că nu fusese nicidecum depășită, iar Tudose demisiona la cerere; după un an și câteva luni, au apărut, iată, și primele zvonuri că relația premierului Dăncilă cu Liviu Dragnea a început să scârțâie.

Viorica Dăncilă a devenit prim-ministru la propunerea lui… Niculae Bădălău. După ce eșuase și cu Grindeanu, și cu Tudose, Liviu Dragnea declara în plin proces de căutare a celui de-al patrulea premier PSD (o punem la socoteală și pe Sevil Shaiddeh, respinsă de președintele Iohannis): „Se pare că eu am mână foarte proastă nu numai în ceea ce privește propunerile de premieri, ci încă în cel puțin zece cazuri în ultimii ani, și atunci le-am spus colegilor mei astăzi că eu nu voi face nicio propunere”. Și n-a făcut, dar, coincidență, Niculae Bădălău a propus-o pe europarlamentarul Viorica Dăncilă, al cărei nume s-a vehiculat intens ca prim-ministru înainte de a fi desemnat pentru această funcție Sorin Grindeanu. Teleormăneancă, om de încredere al lui Liviu Dragnea, toate ingredientele erau asigurate pentru un prim-ministru de altă factură decât predecesorii, care să nu ofere surprize de tipul celor furnizate de Grindeanu și de Tudose. Era președinta organizației de femei a PSD, iar Liviu Dragnea făcuse o mărturisire la o reuniune a acestei organizații, mărturisire care în noul context căpăta semnificații aparte: „Niciodată până acum nu m-a înşelat nicio femeie din PSD. Nu mi-a înşelat aşteptările, vreau să spun”.

De altfel, portretul cu care a consacrat-o, made by Liviu Dragnea, „o doamnă neconflictuală, o doamnă care în permanenţă a fost dedicată dialogului şi care a avut relaţii bune cu absolut toată lumea”, i-aconfirmat liderului PSD așteptările. Cel puțin, până acum.

Vioricăi Dăncilă i-a luat ceva timp să se obișnuiască într-o oarecare măsură cu funcția. La început, au fost discursurile. Discursuri și atât, fără întrebări din partea jurnaliștilor. Sau, dacă existau întrebări, le prelua bărbătește Liviu Dragnea. Așa cum a fost cazul în septembrie 2018, după o ședință a conducerii PSD, în care premierul și președintele executiv al partidului i-a stat de-a dreapta lui Liviu Dragnea, care a susținut singur conferința de presă. Cu Viorica Dăncilă lângă el, care nu a articulat vreun cuvânt. Ba, mai mult, când jurnaliștii au vrut să o întrebe ceva, liderul PSD a protejat-o discret, invitând-o să plece împreună , fără alte comentarii.

De altfel, premierul s-a consacrat ca o fidelă a lui Liviu Dragnea și o campioană a gafelor, mai ales de exprimare, pe scena politică. Anul 20-20 în loc de 2020, exprimări precum  „Orice om îi este teamă de o plângere penală” sau bâlbe de genul „Putem spune, pe scurt, că REDUCEM DEMOCRAŢIA… ăăă… reducem birocraţia” n-au fost deloc de natură să alimenteze o imagine credibilă sau intelectuală pentru Viorica Dăncilă. Discursurile ei de început abundă în invocarea lui Liviu Dragnea și mulțumiri la adresa lui.

Firul care îi leagă pe liderul PSD și pe premier s-a subțiat puțin în noiembrie anul trecut, când Viorica Dăncilă comitea gestul suprem: se abținea de la votul în care Comitetul Executiv al PSD îl excludea din guvern pe vicepremierul Paul Stănescu, omul care îl înfruntase pe Liviu Dragnea. Dar gestul a rămas cumva singular, Viorica Dăncilă mergând neabătut pe linia stabilită în partid de liderul Liviu Dragnea.

În ultima vreme totuși, în discursurile Vioricăi Dăncilă s-au strecurat niște nuanțe. Aproape în fiecare ieșire publică, vorbește despre sine la persoana a treia și menționează apăsat că vorbește „în calitate de prim-ministru al României”, ori de câte ori contextul i-o permite.

Are tot mai multe deplasări în străinătate, din cauza cărora însuși Liviu Dragnea recunoaște că nu mai are timp să stea atât de mult de vorbă cu ea. Recent, a și lipsit, motivat (era în deplasare), de la marele miting electoral al PSD de la Craiova. Și, de altfel, nici nu i s-a simțit lipsa, căci Liviu Dragnea le-a vorbit doljenilor ca un prim-ministru veritabil.

Totuși, nimic nu părea să zdruncine legătura indisolubilă dintre Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, dacă nu ar fi fost problema justiției și, mai mult, a lui Tudorel Toader. Cum-necum, modificarea codurilor penale prin ordonanțe, la fel și ordonanța privitoare la completurile de cinci judecători, considerate vitale pentru bunul mers al justiției de către Liviu Dragnea, nu au fost date nici azi. Tot mai multe voci indică o adevărată coalizare Tudorel Toader – Viorica Dăncilă sau măcar o suprapunere de interese. De ce? Greu de explicat.

Cert este că, de data asta, situația este mult mai complicată, atât pentru Dăncilă, cât, mai ales, pentru Liviu Dragnea. Pe de o parte, un eventual acces de independență din partea premierului stă cu greu în picioare. Ce ar fi Viorica Dăncilă fără Liviu Dragnea? Să îi fi promis cineva că va supraviețui în eventualitatea că Liviu Dragnea va cădea? De cealaltă parte, o nouă schimbare de premier este mai riscantă ca niciodată pentru PSD. Klaus Iohannis este în campanie electorală și e greu de crezut că nu va juca PSD-ul cât va putea de bine, în cazul în care acesta ar risca să vină la el cu o nouă propunere de prim-ministru. Așadar, deocamdată avem mai multe întrebări decât răspunsuri, mai multe scenarii decât certitudini și o grămadă de wishful thinking…

Până la proba contrarie, cu toate nuanțele și atitudinile ușor schimbate din prezent, Viorica Dăncilă e Viorica Dăncilă. Adică, acea social-democrată care declara la momentul în care conducerea partidului a decis că ea trebuie să fie cel de-al treilea premier.

„Dacă colegii au avut încredere în mine, trebuie să nu îi dezamăgesc. Sunt o fire optimistă și echilibrată și cred că trebuie să gândesc pozitiv.”

Previous article R. Moldova: cetățenie pe bani
Next article Mișcarea „vestele galbene“ a reluat protestele
Roxana Zamfirescu
Roxana Zamfirescu este jurnalist senior la Televiziunea Română, unde coordonează secția Politic a Știrilor TVR. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, și-a început cariera la Radio Delta RFI, apoi a optat pentru televiziune. Este specializată pe știri politice, dar realizează și materiale din alte domenii, moderează emisiuni sau participă la ele în calitate de comentator. Este colaborator al canalului francez TV5 pentru România.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here