R. Moldova: cetățenie pe bani

60
5 minute de lectură

La 8 aprilie, Chișinăul a anunțat acordarea primei cetățenii a Republicii Moldova contra bani. Numele fericitului posesor rămâne secret, conform legii.

Prima dată, am discutat despre această lege în călătoria de documentare pe care am făcut-o în Republica Moldova, la sfârșitul verii 2018. Discuția aceasta poate fi relevantă în condițiile de azi. Iat-o, așa cum am redat-o în cartea „Povestiri de peste Prut”, pe care am scris-o în urma acestei călătorii.

„Pub-ul Propaganda este unul dintre locurile mitice pentru tânăra clasă educată de la Chișinău. Încep aici seria discuțiilor de la Chișinău, alături de un mic grup de tineri care-mi explică situația politică la zi.

Ne aflăm într-o veche casă tipică pentru spațiul urban din această regiune. O casă scundă, de-a lungul străzii, fără etaj și cu ferestrele atât de jos, încât, dacă mergi pe trotuar, poți vedea perfect ce se petrece înăuntru. Deasupra mesei noastre, un portret întors al lui Lenin, pe pereți tapet colorat în roșu închis, mobile vechi, rotunjite și greoaie, un samovar, un pian. Parcă suntem în decorul unei piese de Cehov.

În acest decor, amicii mei îmi povestesc despre legea amnistiei fiscale:

  • Deci, până pe 1 februarie, oamenii au dreptul să declare toate averile. Tu depui declarații pe propria răspundere că-s bani curați, eu jur cu mâna pe inimă că-s bani curați. Nimeni nu-i verifică și plătești impozit 3 procente.

–      Și trebuie să fii cetățean al Republicii Moldova…

–      Da, dar ei au mai găsit o șmecherie! Poți să devii cetățean al Republicii Moldova conform altei legi, dacă depui în depozit pe 5 ani 250.000 de euro. Iar peste cinci ani, primești cinci procente rată anuală și banii înapoi. Acum, ordinul prezidențial privind oferirea cetățeniei trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial, cu numele, prenumele persoanei, să se știe cine a devenit cetățean. Ei bine, pe viitor, lista asta va fi anonimă, deci noi nici măcar n-o să știm cine sunt oamenii ăștia, străinii care au devenit cetățeni.

În 2014, s-a întâmplat cea mai mare fraudă bancară din istoria Republicii Moldova, iar noi nu știm cum. Ei spun că a fost furat un miliard de dolari din sistemul bancar .

Există informații de la experți de la Transparency International care arată că anume aceia care cu adevărat sunt în spatele acestei fraude se află la putere. Iar băieții trebuie cumva să-și legalizeze banii și să-i securizeze.

În ajun de a adopta acest pachet de legi, ei au avut extrem de multe vizite, foarte curioase, prin țări arabe. A fost o perioadă intensă, la nivel de prim-ministru, Vlad Plahotniuc, președinte, ministerul economiei, ei numai umblau prin Arabia Saudita, Qatar… Asta sigur merge la pachet! Pentru că țările arabe au început să aibă probleme cu băncile europene. Dar așa, tu găsești un stat care are acordul de asociere cu Uniunea Europeană, tu introduci banii, devii cetățean moldovean, în calitate de cetățean moldovean, tu ai dreptul să intri fără viză, deci este o schemă… eu zic… foarte tare!

Deja prin 2015, noi am început să fim catalogați, nu doar de experți locali, dar și de experți internaționali, drept stat capturat. Primul a fost Thorbjorn Jagland, secretar general al Consiliului Europei, care a publicat un editorial în New York Times și a scris despre Moldova ca despre un stat capturat, știi, capture state, conform World Bank, în care un grup de interese folosește instituțiile statului în propriile interese. (La mijlocul lui octombrie 2018, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, AFET, a numit, de asemenea, Republica Moldova „stat capturat” – n.a.).

–      Asta a fost în 2015…

–      În 2018, în august, eu pot spune cu toată convingerea că noi suntem deja un stat mafiot, pentru că la noi există mafia, care a înlocuit instituțiile statului. Deci deciziile nu se mai iau în instituțiile statului. Există un singur centru de putere, care se numește Vlad Plahotniuc și cercul lui restrâns de oameni. De exemplu, cu reforma fiscală. În orice țară normală, din Vest, proiectul este scos la dezbateri publice, consultări cu societatea civilă, cu sindicatele, cu patronatele, cu emisiuni, cu dezbateri, proces deschis.

Dar la noi, într-o zi de marți, în sediul Partidului Democrat are loc un breefing, la care reprezentantul Partidului Democrat ne spune că pornim reforma fiscală.

Miercuri, a doua zi, această reformă este înregistrată în Parlament, joi, este votată în ambele lecturi și adoptată, cu încălcarea gravă a legii privind dezbaterile publice, cu încălcarea gravă a legii privind transparența decizională, deci proiectele de legi nici măcar nu au fost publicate pe site-ul Parlamentului. Ele au apărut pe site-ul Parlamentului dimineața, la ora 8, în ziua ședinței. Opoziția nici n-a avut timp să le citească. Iată, eu îți dau argumente de ce este stat mafiot.

Timpul trece repede și, la sfârșit, nota de plată vine într-o cană mare, albă, pe care scrie cu litere negre, de-o șchioapă: Unde-i miliardul?. Asta-i întrebarea…”

Fragment din cartea „Povestiri de peste Prut”, apărută la Editura Seneca în februarie 2019.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele