Isărescu: rezerva de aur nu e o investiție

Proiectul de act normativ adoptat de Senat și care își propune aducerea în țară a peste 90% din cantitatea de aur reprezintă a modificare a Statutului BNR, făcută din nou, fără avizul Băncii Centrale Europene. Guvernatorul BNR, anunța azi, într-o conferință de presă, că respectiva modificare nu este nici măcar necesară.

Foto: Pixabay.com.

”Pentru aducerea aurului în ţară nu este nevoie de o lege, ci doar de informarea Parlamentului. Nu avem nevoie să schimbăm Legea Băncii Naţionale pentru acest lucru”, a declarat azi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă în care au fost anunțate hotărârile Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României cu privire la dobânzile de politică monetară. Acesta a mai precizat că BNR va încerca să explice cât mai bine ceea ce înseamnă rezervă de aur.

„Vom încerca să explicăm cât mai bine ce înseamnă rezervă, pentru că, din păcate, s-au plimbat multe idei pe lângă subiect, ca să fiu delicat. Care este avantajul păstrării rezervei optime? Reduce costurile de finanţare. Rezerva nu este o investiţie, nu o jucăm la păcănele… Aurul are o mare dimensiune emoţională. Suntem aproape hotărâţi să mărim parte din muzeu privind aurul şi să găsim o modalitate ca fiecare dintre dvs. să atingă un lingou de aur. Emoţiile sunt puternice, iar deciziile noastre – ale Băncii Naţionale şi ale ţării, trebuie să fie înţelepte”, a explicat MugurIsărescu.

Am scăpat de o pacoste”

Totodată, guvernatorul BNR a vorbit și despre modificările la OUG 114/2018. „Obiectivul a fost realizat. E o formă îmbunătăţită…. Dar dacă o haină e croită greşit, cu greu poţi s-o faci să cadă bine. Am făcut o metaforă ca să nu vă spun mai multe”, arăta guvernatorul BNR. Acesta a mai explicat și faptul că în cazul respectivei ordonanțe nu era justificată nici urgența. „Bineînţeles că n-am răbufnit aiurea în ianuarie şi în februarie. Maniera în care s-a prezentat urgent, care era urgenţa? Nu s-a discutat cu industria… asemenea măsuri nu se iau când toată lumea avea deja bugetele făcute”, a adăugat Isărescu. El a comentat şi faptul că taxa bancară a fost decuplată de ROBOR: „Am scăpat de o pacoste!”.

În ceea ce privește reducerea dobânzilor la credite, Mugur Isărescu arăta că acestea se vor diminua doar atunci când va scădea și inflația.

„După noi, şi am spus-o în repetate rânduri, dobânzile nu sunt scoase din pălărie, ca să-l citez pe domnul academician Dăianu. Acestea sunt determinate de piaţă, pe bază de indicatori cantitativi. Dacă vrem să reducem dobânzile la credite, în România, trebuie să mergem la inflaţie. Şi acest lucru l-am spus în clar la Parlamentul României. Acolo trebuie acţionat, asupra inflaţiei, altfel sunt intenţii bine intenţionate, dar una este intenţia, dorinţa şi alta este posibilitatea. Mărimile economice sunt determinări obiective, nu sunt stabilite subiectiv. Banca Naţională poate cel mult să ghidoneze în anumite măsuri, dobânzile, şi acesta este instrumentul nostru principal de politică economică, dar şi noi dacă ne ducem prea departe de mărimile economice, de exemplu de inflaţie, greşim şi suntem invalidaţi pe piaţă”.

Comentarii

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.