Home Economie & Finanțe Isărescu: rezerva de aur nu e o investiție

Isărescu: rezerva de aur nu e o investiție

1
Isărescu: rezerva de aur nu e o investiție
3 minute de lectură

”Pentru aducerea aurului în ţară nu este nevoie de o lege, ci doar de informarea Parlamentului. Nu avem nevoie să schimbăm Legea Băncii Naţionale pentru acest lucru”, a declarat azi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă în care au fost anunțate hotărârile Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României cu privire la dobânzile de politică monetară. Acesta a mai precizat că BNR va încerca să explice cât mai bine ceea ce înseamnă rezervă de aur.

„Vom încerca să explicăm cât mai bine ce înseamnă rezervă, pentru că, din păcate, s-au plimbat multe idei pe lângă subiect, ca să fiu delicat. Care este avantajul păstrării rezervei optime? Reduce costurile de finanţare. Rezerva nu este o investiţie, nu o jucăm la păcănele… Aurul are o mare dimensiune emoţională. Suntem aproape hotărâţi să mărim parte din muzeu privind aurul şi să găsim o modalitate ca fiecare dintre dvs. să atingă un lingou de aur. Emoţiile sunt puternice, iar deciziile noastre – ale Băncii Naţionale şi ale ţării, trebuie să fie înţelepte”, a explicat MugurIsărescu.

Am scăpat de o pacoste”

Totodată, guvernatorul BNR a vorbit și despre modificările la OUG 114/2018. „Obiectivul a fost realizat. E o formă îmbunătăţită…. Dar dacă o haină e croită greşit, cu greu poţi s-o faci să cadă bine. Am făcut o metaforă ca să nu vă spun mai multe”, arăta guvernatorul BNR. Acesta a mai explicat și faptul că în cazul respectivei ordonanțe nu era justificată nici urgența. „Bineînţeles că n-am răbufnit aiurea în ianuarie şi în februarie. Maniera în care s-a prezentat urgent, care era urgenţa? Nu s-a discutat cu industria… asemenea măsuri nu se iau când toată lumea avea deja bugetele făcute”, a adăugat Isărescu. El a comentat şi faptul că taxa bancară a fost decuplată de ROBOR: „Am scăpat de o pacoste!”.

În ceea ce privește reducerea dobânzilor la credite, Mugur Isărescu arăta că acestea se vor diminua doar atunci când va scădea și inflația.

„După noi, şi am spus-o în repetate rânduri, dobânzile nu sunt scoase din pălărie, ca să-l citez pe domnul academician Dăianu. Acestea sunt determinate de piaţă, pe bază de indicatori cantitativi. Dacă vrem să reducem dobânzile la credite, în România, trebuie să mergem la inflaţie. Şi acest lucru l-am spus în clar la Parlamentul României. Acolo trebuie acţionat, asupra inflaţiei, altfel sunt intenţii bine intenţionate, dar una este intenţia, dorinţa şi alta este posibilitatea. Mărimile economice sunt determinări obiective, nu sunt stabilite subiectiv. Banca Naţională poate cel mult să ghidoneze în anumite măsuri, dobânzile, şi acesta este instrumentul nostru principal de politică economică, dar şi noi dacă ne ducem prea departe de mărimile economice, de exemplu de inflaţie, greşim şi suntem invalidaţi pe piaţă”.

1 COMMENT

  1. PSD are un fix cu aurul: repatriere rezerve aur de la Londra, exploatarea aurului romanesc de firme musai străine etc…
    Aduceti urgent aurul in puşculiţa PSD ! Cum de ce?
    Aşa funcționează legea selecției naturale, supraviețuiesc numai cei puternici: pentru ca unii (puțini) să se bucure de pensii mari & speciale, cei mulți trebuie, cu necesitate, sa fie mulțumiți cu pensii cât mai mici. Si-apoi, cum frumos, delicat, simțitor și înțelept a spus-o d-l Tăriceanu, democrația costă.
    Să mai lăsam populismele. Ce ați dori oare, sa înființăm acum o comisie parlamentara de anchetă? Parlamentul și guvernul au nevoie de liniște pentru a se putea concentra pe numărarea si distribuirea lingourilor de aur acolo unde trebuie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here