TANJUG: Pachetul SUA pentru Balcani include şi o soluție pentru Kosovo-Metohija

41
4 minute de lectură
Sursa: Wikipedia

SUA pregătesc un pachet prin care intenționează să rezolve integral chestiunea balcanică, folosind un morcov și un băț, potrivit vechiului lor obicei, scrie în ediţia de sâmbătă a publicaţiei “Srpski Telegraf”. Strategia Washingtonului a fost dezvăluită de fostul ambasador american în Serbia, Cameron Munter, deoarece, potrivit publicaţiei, ceea ce Munter a declarat după întâlnirea cu președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, coincide cu cele spuse în cercurile diplomatice.

Sursa ziarului a menţionat că cele susţinute de Munter reprezintă de fapt un fel de schiță a pachetului american pentru Balcani, a cărui realizare a început practic cu numirea lui Matthew Palmer ca trimis special pentru Balcanii de Vest.

“Pachetul are mai multe asemănări cu punctul de vedere al Washingtonului cu privire la modul de rezolvare a crizei dintre Israel și Palestina. Se poate spune că este destul de clar că aceeași semnătură se află în spatele acesteia”, a precizat sursa despre care “Srpski Telegraf” a adăugat că este unul dintre cei mai buni experți în situația actuală a SUA.

Detaliile despre pachetul american pot fi modificate, dar nu vor fi schimbări esențiale.

“Srpski Telegraf” scrie că planul implică oferta de divizare a Kosovo, de fapt ștergerea efectivă a frontierelor în Balcani, un fel de uniune economică, o autonomie și mai mare pentru albanezi din Macedonia de Nord, dar și supraviețuirea integralităţii Bosniei și Herțegovinei, cu concesii semnificative pentru sârbii din Republica Srpska (entitatea sârbă din Bosnia și Herțegovina – n.r.).

Potrivit ziarului, există şi o altă faţă a monedei, iar esența ei este că “nu îi va merge bine celui care nu acceptă morcovul american”.

“La Washington, cel puțin susţinătorii lui (președintele american Donald) Trump, se așteaptă și ca Rusia și (președintele rus Vladimir) Putin să accepte proiectul lor pentru Balcani”, se subliniază în articol.

După cum se afirmă, planul american este alcătuit din cinci puncte.

Primul este împărțirea Kosovo și Metohija, demarcația urmând a fi efectuată astfel încât partea de nord să rămână în cadrul Serbiei cu statutul special pentru Mitrovica. Protecție specială și statut extrateritorial ar fi acordate şi patrimoniului sârbilor din afara nordului Kosovo-Metohija.

Al doilea punct vizează integritatea Bosniei și Herțegovina, odată cu crearea uniunii economice și vamale și ștergerea efectivă a frontierelor pentru fluxul de cetăţeni între Serbia și Republica Srpska (RS), dar fără posibilitatea de secesiune a RS de Bosnia și Herțegovina.

Al treilea punct se referă la drepturile albanezilor în Macedonia de Nord.

Pentru a compensa pierderea acelei părți a teritoriului kosovar pe care ei îl văd ca fiind al lor, albanezii din Macedonia de Nord ar primi și mai multă autonomie, iar granița dintre acel stat și Kosovo ar fi “formal desfiinţată, la fel ca şi frontiera între Kosovo și Albania”.

Al patrulea punct este legat de pachetul economic și este similar cu planul de soluționare a litigiului dintre Israel și palestinieni, menţionează “Srpski Telegraf”.

În sprijinul accelerării integrării UE a țărilor incluse în pachetul de la Washington, ar fi convocată o conferință internațională specială la care s-ar reuni oamenii de afaceri care ar investi în Balcanii de Vest.

Ziarul afirmă că, în mod neoficial, în acest scop SUA și alte țări occidentale ar cheltui aproximativ 10 miliarde de euro. Al cincilea punct se referă la Uniunea Vamală și, potrivit acesteia, Washingtonul ar insista asupra formării unui fel de Uniune Balcanică, în care frontierele ar fi complet deschise traficului de mărfuri și trecerii de persoane, în timp ce formalitățile comerciale și administrative ar fi reduse la minimum.

Sursa: RADOR

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele