
Cel mai probabil, Iranul a utilizat tehnologie occidentală pentru a doborî drona RQ-4A Global Hawk a Statelor Unite, incident care potențat tensiunile dintre Washington și Teheran, scrie National Interest.
Ani de zile, iranienii au reușit, în ciuda sancțiunilor internaționale, să strecoare în țară componente de drone, iar acum „contrabanda lor s-a mutat pe piața de anti-drone”, spune autoarea articolului, Emma Scott, cercetătoare în cadrul „Project Alpha” la Centre for Science and Security Studies la King’s College.
Este vorba despre un segment emergent de piață activ nu doar în Orientul Mijlociu, ci și în Statele Unite, Europa și regiunea Asia-Pacific.
Turcia se numără printre statele interesate de achiziționarea de infrastructură militară anti-drone. La fel și Arabai Saudită.
„Din cauza proximității lor geografice, aceste țări pot acționa neintenționat ca niște hub-uri de importuri pentru companiile din Iran care încearcă să pună mâna pe această tehnologie”, subliniază Emma Scott.
Nu de puține ori spioni ai regimului de la Teheran au fost prinși în SUA, Franța sau Germania încercând să sustragă componente de tehnologie anti-drone.
Cel mai recent caz este al unui angajat al Organizației Aerospațiale din Iran, instituție responsabilă de gestionarea programului balistic al țării. Jalal Rohollahnejad este acuzat în Statele Unite că a încercat să exporte sisteme anti-drone către „Rayan Roshd Afszar”, entitate comercială care produce componente pentru programul de drone al Gardienilor Revoluției.
Citiți articolul integral pe National Interest.
Administraţia de la Teheran a anunţat marţi că intenţionează să renunţe la unele obligaţii prevăzute în Acordul Nuclear semnat cu marile puteri, începând din data de 7 iulie.
Pe fondul presiunilor exercitate de Administraţia Donald Trump, Iranul anunţase pe 8 mai că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene, Chinei şi Rusiei pentru menţinerea Tratatului.
Iranul continuă să respecte Planul complet comun de acţiune (JCPOA), denumirea oficială a Acordului nuclear internaţional, a transmis Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Tratatul are rolul de a împiedica regimul de la Teheran să fabrice armament nuclear.
Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.
Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.
Citiți și: Va fi sau nu război între SUA și Iran? Argumentele a doi experți în Orientul Mijlociu